23948sdkhjf

Så ska Danmark tillbaka till toppen

Det Nationale Samarbejdsforum for Sundhedsforskning, NSS, har lagt fram en rad förslag för att stoppa tappet av kliniska prövningar.
NSS bildades på initiativ av Danmarks dåvarande Hälso- och sjukvårdminister Jakob Axel Nielsen för ett år sedan och nu har kommittén överlämnat sitt förslag till regeringen. Förslagen ska få fler danskar ska delta i stora internationalla studier och det ska vara lättare för industrin att få försöken godkända. Läkarna ska också få mer tid till att forska, rapporterar business.dk.

- Danmark har starka traditioner inom klinisk forskning och kan skryta med att tillhöra de bästa länderna i Europa på området. Men konkurrensen hårdnar och därför måste vi styrka vår position, säger Poul Jaszczak, överläkare vid Herlev Hospital och ordförande för NSS.

NSS, som består av representanter från industrin, landstingen och Sundhedsministeriet har kommit fram till att Danmarks största utmaning på området ligger i att genomföra prövningar tillräckligt snabbt. I dag tar det förhållandevis lång tid att få försöksprotokollen godkända liksom att rekrytera försökspersoner. Detta beror enligt NSS på att det danska sjukvårdsystemet präglas av många små enheter och att arbetet med att rekrytera försökspersoner inte är organiserat.

I dag deltar totalt omkring 100 000 danskar varje år i kliniska prövningar. Knappt 25 000 av dessa deltar i studier av nya läkemedel. Det placerar Danmark på plats 16 i en internationell jämförelse. Patienterna rekryteras av de läkare som behandlar dem eller via annonser i dagspressen. För att få fram försökspersoner till studierna snabbare föreslår kommittén att pateinterna själva ska kunna hitta fram till studierna på sajten Sundhed.dk.

Lægemiddelindustriforeningen, LIF, välkomnar förslagen.

- Var för sig är de här åtgärderna jättebra men de är kanske lite för isolerade. Det är viktigt att vi inte tappar fokus på de generella frågorna, som att få fram mer pengar till forskningen, säger Jakob Bjerg Larsen på LIF.

Förslagen ligger nu på Hälso- och sjukvårdminister Bertel Haarders bord och ska verkställas under höstan 2010.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062