23948sdkhjf

Vinnaren är: Medivir

Sweden Bio Award 2010 gick till Medivir, ett företag som började med en idé, utvecklade ett läkemedel och marknadsförde preparatet i eget regi. Biotech Sweden har pratat med vd:n Ron Long.
Grattis Medivir och Ron Long!

Tack, jag är jätteglad! Det är väldigt få företag som på egen hand tar ett läkemedel från start ända ut på marknaden. Att få den här utmärkelsen är ett otroligt erkännande av branschen som belönar det vi lyckats åstadkomma.

Ron Long har varit vd på Medivir sedan januari 2009 och var styrelseledamot året innan han tillträdde posten.

- När de frågade mig om jag var intresserad av vd-posten blev jag väldigt överraskad. Först var jag tveksam till om jag egentligen hade tid, men när jag träffade en av grundarna till Medivir blev jag väldigt imponerad och såg företagets möjligheter och kunde inte tacka nej.

Ron Long har många planer för företaget framöver. Han hoppas på fler godkända läkemedel och tror sig se en blockbuster i framtiden.

Medivir, från starten till idag

Medivir började som en avknoppning från Astrazenecas virusforskning. Forskningsgrenen på läkemedelsjätten var främst inriktad på hiv då en handfull forskare tog med sig sina kunskaper och bestämde sig för att starta eget företag. Året var 1988 och en handfull anställda på det privata företaget Medivir fokuserade på läkemedelsutveckling inom hiv och bältros.

1995 köpte Medivir bolaget CCS, som hade goda kunskaper om att utveckla krämer och salvor, och redan var ett vinstgivande bolag med positivt kassaflöde. Kunskapen inom CCS var en viktig del av den tidiga utvecklingen av Medivirs munsårsläkemedel.

I november 1996 börsnoterades företaget som då hade 19 anställda.

År 2000 bestämde ledningen att Medivir skulle bredda bolagets kompetens med fler läkemedelsmål och förvärvade då det engelska bolaget Mimetrix. Tidigare utvecklade Medivir enbart polymerashämmare, som används för behandling av bland annat hiv, herpes och cancer. Med det nya företaget tillkom kunskap om utveckling av proteashämmare som används för läkemedelsutveckling mot flera sjukdomar, bland annat hepatit C.

Mellan 2000 och 2005 investerade Medivir i nya forskningsprojekt för att öka mångfalden av sjukdomsområden, bland annat satsade de på sjukdomar som benskörhet, smärta och hepatit C.

Under 2004 ingick Medivir sitt första partnerskap inom hepatit C, med det amerikanska bolaget Johnson & Johnson, för att gemensamt utveckla det som idag heter TMC435 och befinner sig i stora globala fas IIb-studier. Detta följdes av flera partnerskap med samma bolag inom hiv och hepatit C som idag är på väg mot klinisk utveckling.

Under 2006 beslutade Medivir att i egen regi driva utvecklingen av ett munsårsläkemedel genom fas III-studier och sedan ut på marknaden.

Resultaten från dessa fas III-studier, de största i sitt slag, kom under 2008.

Under 2009 fick Medivir sitt munsårsläkemedel godkänt av både det amerikanska och det europeiska läkemedelsverket under det amerikanska produktnamnet Xerese och den europeiska motsvarigheten Xerclear. Idag är produkten i lanseringsfas och har under 2010 lanserats som ett receptfritt läkemedel i Sverige och Finland. Medivir kommer att gå in i ytterligare partnerskap för den europeiska marknaden för att få produkten lanserad som receptfritt läkemedel. Meda är Medivirs partner för den amerikanska marknaden och de kommer att lansera Xerese som receptbelagt läkemedel i USA under hösten 2010.

Ron Long tillträdde som vd i januari 2009 efter att Lars Adlersson avgått i december 2008. Ron har, innan tillträdandet av vd-posten, varit i Medivirs styrelse sedan 2007.

- Han har ägnat hela sitt liv åt arbete inom life science-bolag och är mycket kommersiellt driven. Det är ett av skälen till varför styrelsen har gett honom uppdraget att utveckla företaget till nästa nivå nu med ett fokus kring produkter på marknaden, säger Rein Piir, finansdirektör på Medivir.

Idag har Medivir 80 anställda och nio projekt i sin portfölj. Av dessa är sex antivirala projekt mot hiv, hepatit C och hepatit B som drivs av partners. De resterande tre projekten rör utveckling av läkemedel mot bland annat Alzheimers, benrelaterade sjukdomar och smärta, som drivs i egen regi tills att man i framtiden ingår partnerskap.

–Vi vill satsa på flera projekt inom hepatit C eftersom det är en sjukdom som faktiskt går att bota. Samtidigt är det otroligt få som ännu har behandlats, vilket gör detta till en mycket intressant kommersiell möjlighet. Vi ligger i den globala frontlinjen vad gäller utveckling av nya innovativa hepatit C-läkemedel och ser framtiden an, säger Rein Piir.



Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079