Så räknar du ut värdet av forskningen
Använd ett längre tidsspann när du räknar ut vinsterna av medicinsk forskning, är ett av tipsen i Vetenskapsrådets nya rapport.
- Bedömningen som görs idag räknas ofta på ett fåtal år och det ger ingen rättvis bild. Forskning tar tid innan den genererar pengar och samhällsnytta och för att göra en bra bedömning måste tidsspannet ökas till kanske 15-17 år, säger Mats Ulfendahl, huvudsekreterare för medicin och hälsa på Vetenskapsrådet.
Ett kort tidsspann kan missgynna olika typer av forskning, när nytta räknas som parameter.
Mats Ulfendahl
- Räknas vinsten på en treårsperiod så är i princip all grundforskning onyttig, menar Mats Ulfendahl. Som forskare blir man orolig om nyttan sätts in som parameter under en kortare tidsperiod.
Tanken med rapporten är att presentera metoderna så att de som investerar i forskning ska kunna räkna vinsten på rätt sätt. En korrekt bedömning kan även locka fler icke-statliga finansiärer till att investera, tror Mats Ulfendahl.
- Idag är det en trend att finansiärer vill se resultat av den forskning de investerar i. Samtidigt har vi sett att det finns en stor kunskapslucka i hur de ska bedöma samhällsnyttan och de ekonomiska resultaten och att olika finansiärer räknar på olika sätt, säger han.
Under två konferanser som Vetenskapsrådet anordnat har några av världens främsta forskare och forskningsfinansiärer samlats för att diskutera olika metoder att räkna ut vinster av forskning. Arbetsgruppen har sedan presenterat de olika metoderna i rapporten. Nu funderar Vetenskapsrådet på om de ska ha en tredje konferans där de ska diskutera hur modellerna ska tillämpas och se till bieffekterna som kan komma av att sätta beräkningsmodellerna i system.
- Rapporten är ett bra steg på vägen, men vi måste lära oss att använda de olika instrumenten bättre. Budskapet är i alla fall klart, som forskare och forskningsfinansiär måste man även visa vad man gör och varför det är bra för samhället, säger Mats Ulfendahl.