23948sdkhjf

Sänkt förtroende för forskning

Svenskars förtroende för forskning blir allt lägre, visar en ny rapport.
Färre svenskar tror att svensk forskning är konkurrenskraftig utomlands, att samhället blir bättre av att satsa på forskning och att forskningsklimatet är bra, enligt en ny rapport från Vetenskap & Allmänhet och SOM-institutet vid Göteborgs universitet. I rapporten jämförs svenskarnas uppfattning om forskning ur en enkätundersökning från 2003 och en från 2009.

Förtroendet för medicinsk forskning har dalat sedan 2002, medan forskning inom teknik, naturvetenskap, samhällsvetenskap, utbildningsvetenskap och humaniora står stabilt. Ändå är det totala förtroendet för medicinsk forskning högre än för de andra vetenskaperna, tätt följt av energi och miljö.

- Områden som uppfattas som ”nyttiga”, som ofta uppmärksammas i media och som många känner sig berörda av, vill man satsa mest på, säger Karin Hermansson.

Sedan 2003 har förtroendet för hur den svenska forskningen står sig i utländsk konkurrens minskat med 15 procentenheter, från 53 procent till 38 procent. Var fjärde svensk, 27 procent, tycker att Sverige har ett bra forskningsklimat och mindre än hälften av de tillfrågade, 45 procent, tror att samhället skulle bli bättre genom att satsa mer på forskning.

De som arbetat med studien upptäckte också att alltfler svarar ”ingen uppfattning” på svarsalternativen om forskning.

- Det kan bero på att forskare inte syns tillräckligt ofta och att människor har en diffus bild av vad de gör, säger Karin Hermansson, utvecklingschef VA och ansvarig för studien.



Vetenskap & Allmänhet
är en förening som vill föra en dialog mellan allmänheten och forskare. Registrerade medlemmar är flera olika organisationer, myndigheter och företag.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.058