Avgår efter konflikt
Anders Flodström, Högskoleverkets chef, avgår efter en konflikt med utbildningsdepartementet. Här berättar han varför och vad han ska göra härnäst.
- Det finns en tendens att politikerna lägger sig i expertmyndigheternas arbeten. Utbildningsdepartementet har varit med och styrt det vardagliga arbetet och när det inte passade satte de igång en egen grupp, säger Anders Flodström.
Anders Flodström återgår till sin professur på KTH och tar samtidigt på sig ett nytt uppdrag, att utvärdera hur forskningsfinansiering ska se ut i framtiden. Detta är en helt ny tjänst som Anders Flodström ska utföra på halvtid.
- Jag ska se efter alternativa sätt att bedöma forskning och se lönsamheten i längden genom att titta på hur forskningen påverkar industrin, om fler företag bildas eller om det blir fler licencer och läkemedel, säger han.
Den typen av utvärdering gör forskarvärlden oroliga enligt Vetenskapsrådets huvudsekreterare för medicin och hälsa, Mats Ulfendahl. Anledningen är att finansiärer påverkas att räkna på resultat under alltför kort tidsspann, något som Anders Flodström förstår problematiken med.
- Olika forskningsområden visar resultat inom olika tidsramar och det är en kulturskillnad man naturligtvis måste ta hänsyn till. En tillverkare av mobiltelefontjänster kan visa upp vinster redan efter 1-2 år medan läkemedelstillverkning kan ta upp till 15 år innan det finns resultat, säger han.
- Ibland är vetenskapen full av överraskningar där oväntade forskningsområden visar sig vara otroligt viktiga på lång sikt, säger han.
I Storbritannien används redan det utvärderingssätt som Anders Flodström nu ska ta tag i. Den engelska motsvarigheten kallas Research Assessment Exercise och innebär att även påverkansgraden på indudstrin bedöms och inte bara den vanliga vetenskapliga bedömningen.
Detta alternativ till bedömningen av forskning ska komplettera de två nya utvärderingstyperna som presenterades i förra forskningspropositionen.