3 miljarder till nya IMI-projekt
Här är de 15 nya projekt som finansieras av EU och Big Pharma och ska drivas multinationellt för att lyfta europeisk forskning i konkurrensen med andra kontinenter.
Innovative Medicines Initiative , IMI, är ett samarbete mellan EU-kommissionen och läkemedelsföretagens europeiska industriförening, EFPIA. Bägge parterna har tillsammans lagt ner nära tre miljarder kronor på forskningsprojekten.
De 15 nya IMI-projekten:
Safe-T , ska utveckla instrument för att förutspå, upptäcka och övervaka skador som orsakats av läkemedel på njurar, lever och kärlsystemet. Projektet drivs av schweiziska Novartis Pharma och har tilldelats 355 miljoner kronor.
Protect , drivs av det europeiska läkemedelsverket, EMA, i London. Projektet ska ta fram instrument och metoder för hur medicinska produkters säkerhet ska övervakas och fick 295 miljoner kronor.
Summit , ska identifiera biomarkörer hos diabetespatienter som har högre risk för kärlsjukdomar. 281 miljoner kronor går till projektet som drivs av tyska Boehringer Ingelheim International.
Pharma-cog , ska utveckla instrument som kan användas för att testa läkemedelskandidater för behandling av Alzheimers sjukdom på ett snabbare sätt än vad som finns idag. Projektet drivs av Glaxosmithkline i England och har fått 274 miljoner kronor.
Imidia , har fått 256 miljoner kronor för forskning kring typ 1- och typ-2-diabetes och drivs av tyska Sanofi-Aventis.
Newmeds , syftar till att hitta biomarkörer för depression och schizofreni smat hitta snabbare testsätt av läkemedel för behandling av sjukdomarna. Danska Lundbeck driver projektet som finansierats med 237 miljoner kronor.
U-biopred , astmaforskning som fått 204 miljoner kronor och drivs av det nederländska Academisch Medisch Centrum bij de Universiteit van Amsterdam.
Europan , forskningsprojekt inom kronisk smärta som ska söka efter neurologiska förändringar som kan orsaka smärtan. Drivs av Astrazeneca i Södertälje och har fått 180 miljoner.
Proactive , projektet ska forska inom lungsjukdomen Kol och drivs av det italienska Chiesi Farmaceutici s.p.a. Där alla inblandade fått 165 miljoner kronor.
Marcar , ska effektivisera läkemedelstillverkningen genom att utveckla sätt att se oönskade effekter av tumörmediciner. Projektet drivs av schweiziska Novartis Pharma och har fått 132 miljoner kronor.
Etox , ska utveckla datormodeller där substansers struktur, metabolism och toxiska effekt på kroppen ska utvärderas i ett tidigare skede, som gör att färre djurförsök behövs samt att problem med substansen upptäcks tidigare. Projektet drivs i Schweiz och finansieras med 129 miljoner kronor.
Emtrain , drivs av Astrazeneca i Södertälje och ska bygga upp en träningsplattform och undervisa akademi och industri i läkemedelsutvecklingens hela cykel. Projektet har fått 76 miljoner kronor.
Eu2p , är en undervisningsplattform som ska visa riskerna och vinsterna med mediciner. Projektet finansierades med 71 miljoner kronor och drivs av F. Hoffmann-la Roche i Schweiz.
Pharmatrain , ska bygga ett masterprogram för avancerade studier i medicin och läkemedelsutveckling. Projektet drivs av European Federation of Courses in Pharmaceutical Medicin i Schweiz och fick 65 miljoner kronor.
Safescimet , är ett nätverk som ska skapa ett utbildningsprogram för säker medicinvetenskap. Projektet fick 65 miljoner kronor och drivs av F. Hoffmann-la Roche i Schweiz.
Emtrain-projektet sträcker sig över en sjuårsperiod och de resterande projekten håller på i fem år.