23948sdkhjf

Internationella förebilder bland forskningsparker

En forskningspark är idag en del av ett modernt samhälle. Med förebilder från Oxford, Cambridge och Nice har ett speciellt tänk växt fram . Länder med en tydlig forskningsambition satsar iag på nya parker och i Kina växer antalet lavinartat.
Det finns flera framgångshistorier där en forskningspark bildar grunden varifrån företag kan forska och växa. Men en forskningspark är mycket mer än bara en samling med rum att hyra. Det menar Sven-Thore Holm som var med och grundade Sveriges första forskningspark, Ideon i Lund.

- Parken i sig är en mötesplats för företag som jobbar i en utvecklingsprocess. Den viktiga är att man umgås och lever ihop med andra företag. Man lär och får inspiration av varandra, säger Sven-Thore Holm.

Sven-Thore Holm har över 25 års erfarenhet av att driva forskningsparker. Han var den första att leda Lunds forskningspark Ideon och idag hjälper han andra att lyckas med samma sak. Ha menar att en forskningspark är mycket mer än byggnaderna som finns där.

- Min teori är att den lilla staden med det stora universitetet och en hög frekvens av skarpa hjärnor per kvadratmeter gör att forskningsparken lyckas. Hela staden hanterar avancerad verksamhet och det präglar det mentala mönstret i staden och alla människor rör sig på en ohyggligt liten yta, säger han på frågan om vad som skapar en lyckad forskningspark.

Att placera en forskningspark i en större stad kan vara svårt. Främst för att man inte har allt på coffee break-distance.

- Det spontana mötet finns inte i en större stad. I vissa stora städer ligger universitetet mitt i stan och då finns ingen tom yta att bygga en forskningspark på. Jag tror närheten är en viktig faktor och det får inte bli ett logistiskt problem att flytta sig. Då måste man planera möten och ta bussen eller tunnelbanan, säger han.

Förebilderna för svenska forskningsparker är kända parker som Oxford och Cambridge, men även holländska parker till exempel i Groningen och parken i North Carolina. The Oxford Science Park är ett joint venture mellan Magdalen College som tillhör Oxford University and Prudential. Magdalens historia går ända tillbaka till 1458, och den första byggnaden i forskningsparken öppnades 1991 av den dåvarande premiärministern John Major.

- Många har säkert också varit en vända vid the Research Triangle Park i North Carolina. Området var mitt i en recession men hade en stark guvernör som bestämde sig för att göra något. De började samarbeta tre universitet i området och de fick igång en stor apparat – mycket större än du kan hitta någonstans i Europa, förklarar han.

Den berömda Science Park Sophia Antipolis ligger i Frankrike. Beläget på den franska Rivieran, har parken en idealisk temperatur för att locka hyresgäster. Parken har en blandning av teknik- och bioteknikföretag, inklusive SAP, Infineon och Honeywell.

Forskningsparken i Cambridge har varit en förebild för våra svenska parker. Parken är, med sina 40 år, Storbritanniens äldsta forskningspark och ägs fortfarande huvudsakligen av Trinity College. 100 företag och 5000 boenden huserar där.

- I Kina, där forskningsparkerna ökar lavinartat de senaste åren, beskriver Sven-Thore Holm forskningsparkerna som rena företagshotell. Men inom 10 år har de utvecklat de tillhörande processerna, tror han.

- Vad de idag kallar forskningspark i Kina kallar vi i Sverige för ett industriområde. När man frågar kineserna om processer så finns det helt enkelt inte, det är ett företagshotell – punkt slut, säger Sven-Thore Holm.

Det är värre att köra ett företag i ett garage. Då har man ingen att prata med och man blir inte inspirerad. Och på ideon tillhandahåller man en grundservice. Det finns it telefoni konferens restaurang. Allt man behöver för att möta kunder och finansiärer.

Parken är bara den fysiska företeelsen. Sen måste det byggas på en massa andra saker och det undervisar jag i nu. Allt från vilka politiska beslut somär nödvändiga till hur universitet och högskolor ska få fram råvara

Hur bygger man affärsutvecklingssystem och finansiella strukturer under en utvecklingsperiod är också av yttersta vikt för forskningsparker. Det gäller att få skattebetalarnas pengar omsatta, menar Sven-Thore Holm som tycker att den svenska statliga budgeten för inkubatorer är alldeles för liten.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078