23948sdkhjf

Trender i forskningsparkerna

Preklinisk forskning och låg omsättning är trender som dominerar i skandinaviens forskningsparker, enligt Biotech Scandinavias undersökning.
De nordiska forskningsparkerna är fulla av avancerad forskning som utförs av små företag, men en liten del av forskningen har kommit till senare skeden. Endast ett par av de bästa forskningsparkerna har företag i fas III, enligt Biotech Scandinavias undersökning.

Forskningsparker har funnits i Skandinavien i många år. Den äldsta parken, Ideon, firade precis 30-årsjubileum. Men i vilket skick är parkerna och deras företag inom life science-branschen?

Efter att ha sammanfattat Biotech Scandinavias omfattande kartläggning av skandinaviska forskningsparker är det tydligt att en hel del forskning utförs i prekliniska faser. Företagen är små och har en relativt låg omsättning. Ett par forskningsparker verkar överträffa genomsnittet, bland dessa är Symbion i Danmark och Kuopio Innovation Park i Finland.

- Symbions storlek är sannolikt viktigt inom flera områden. Storleken har betydelse när det gäller att skapa skalbara ekonomier. Storleken vi har för närvarande gör det möjligt att erbjuda ett utbud av tjänster till rimliga priser, säger Peter Torstensen, VD för Symbion.

Men låt oss gräva djupare i undersökningen. Det genomsnittliga företaget sysselsätter runt 10 personer och har en ganska låg omsättning. En genomsnittlig forskningpark har ungefär 35-40 life science-företag. Den minsta forskningsparken, danska Catscience, har endast tre företag inom life science.

Det finns inget samband mellan parkernas ålder och antalet life science-företag och hur många anställda företagen har. Äldre parker har inte fler mogna företag eller fler anställda på företagen. Däremot lämnar fler företag de äldre och större parkerna, vilket tyder på att framgångsrika företag lämnar forskningsparkerna när de går in i en stabilare period.

I forskningsparkerna dominerar preklinisk forskning. Sahlgrenska Science Park, i Göteborg, har 40 företag inom preklinisk forskning och danska Symbion har 30, medan Karolinska Innovation i Stockholm har 29 företag i detta skede. Alla dessa tre parker har byggts nära stora och framgångsrika universitet.

- Företagen kommer alldeles för tidigt till oss, de har sällan gjort in vivo-forskning. Jag tror att det finns en brist i systemet här. Forskningsgrupperna och företagen bör stanna längre i den akademiska världen, säger Gunillla Bökmark, vd för forskningsparken vid Sahlgrenska.

Det finns långt fler företag i de prekliniska stadiet än i fas I, II eller III. 4,36 företag per forskningspark bedriver forskning i fas I, medan tre företag är i fas II och endast 1,14 företag per forskningspark befinner sig i fas III.

Ett stort antal företag har produkter på marknaden, vilket visar att de flesta företagen kan vara lönsamma. Två forskningsparker har företag med mer än 40 produkter på marknaden, Kuopio Innovation Park och Biotech Umeå.

- En del av företagen startade under 1980-talet och några startade förra året. Ett av de största läkemedelsföretagen i Finland, Orion Pharma, finns i vår region och det påverkar produktresultatet, säger Marjukka Suhonen, projektledare på Kuopio Innovation Park.

En framgångsrik och utbredd forskningspark är Symbion i Danmark. Där finns 30 life science-företag som bedriver preklinisk forskning, 27 företag är i fas I, 27 i fas II och 9 har forskning i fas III.

- Ett par av life science-företagen i Symbion lades ner på grund av den finansiella krisen. De företag som överlevde var de som hade kommit längre i sin utveckling och hade börjat tjäna kapital före krisen. De genomsnittliga företaget i Symbion hade ändå inte kommit så långt, säger Peter Torstensen, Symbions vd.

Antal prekliniska projekt

Antal fas I-projekt

Antal projekt i fas II

Antal projekt i fas III
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078