23948sdkhjf

-Regionskillnader är oacceptabla

- Det är helt oacceptabelt att patienter får olika vård beroende på var de bor, säger Biogenidecs Sverigechef Annette Andrén angående ett seminarium företaget arrangerade i Almedalen.
Varför är Biogenidec i Almedalen?

- I och med att omvärlden förändras och det blir mer fokus på hälsoekonomi vill vi öka samarbetet med landsting, myndigheter, staten och företag så att det blir mer resurser till forskning inom neurologin.

Vad gör ni i Almedalen?

- Vi har under veckan haft två seminarier, "Spelet om hälsan - vägval för neurosjukvården, vinst eller förlust" och "Från sjukpension till arbete - så kan kroniskt sjuka komma tillbaka till yrkeslivet". Under det första seminariet deltog sjukvårdslandstingsrådet Filippa Reinfeldt och diskuterade de regionala skillnader som finns i vården av neurologiska sjukdomar. Det är helt oacceptabelt att patienter får olika behandlingar beroende på var de är bosatta, det ska finnas lika möjligheter överallt i landet. Det andra seminariet tog upp olika faktorer som hindrar att patienter med multipel skleros behandlas och sedan kan komma ut i arbetslivet igen. Exempelvis finns hinder som brist på specialistläkare, otydliga prioriteringar, ransonering av läkemedel och brist på föreståelsen för hur viktig tidig rehabilitering är.

Vad hoppas ni få ut av detta?

-Vi riktar oss främst till politiker och beslutsfattare i hopp om att finna en lösning på problemet att människor får olika vård beroende på var de bor. I höst kommer vi att se över vad som sades på seminariet och eventuellt ta upp kontakten med några av paneldeltagarna för att följa upp olika lösningar.

Några reflektioner?

- Vi är otroligt nöjda med de dialoger vi fick igång. Det krävs väldigt mycket förberedelser för ett arrangemang som det här och det är viktigt att få rätt personer till seminarierna, och det tycker vi att vi fick.

Biogenidec är ett biotech-företag med huvudkontor i USA. De forskar på, utvecklar, tillverkar och marknadsför läkemedel inom neurologi, immunologi, och onkologi.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063