"Svårt att förändra i ett konsensussamhälle"
Många viktiga frågor togs upp under Almedalsveckan, men det är svårt att få till förändringar, enligt LIFs vice vd Anders Blanck.
Branschorganisationen för den forskande läkemedelsindustrin, LIF, var på plats i Almedalen, men enligt LIFs vice vd Anders Blanck är Almedalen mer ett tillfälle att visa upp vad föreningen arbetar med än en chans att faktiskt förändra.
- Almedalen är som ett skyltfönster där vi visar upp några av de viktigaste frågorna vi arbetar med. Problemet med Almedalen är att det i och för sig blir en hel del bra diskussioner på och mellan seminarierna, men att ingen för frågorna vidare, säger Anders Blanck. Det är ett generellt problem i ett konsensussamhälle som det svenska att alla håller med om att vissa frågor är stora problem, men att ingen enskild aktör ändå tar tag i dem.
En fråga som LIF och Swedish Medtech lyfte var vem som bär ansvaret för att multisjuka patienter inte ska felbehandlas.
- Det är jätteviktigt att läkemedel används rätt, och det finns människor som riskerar att skadas på grund av att läkemedel för olika sjukdomar kombineras fel. Ingen vinner på en sådan dålig läkemedelsanvändning. Det finns register och information över hur läkemedlen bör, och inte bör, användas. Problemet är att olika vårdgivare och vårdnivåer använder olika system eller att vissa led inom hälso- och sjukvården inte har tillgång till den information de behöver, säger Anders Blanck.
En lösning vore att lägga ansvaret på läkarna som sätter in läkemedelsbehandlingar så att de måste se över patientens samlade journal för att få en helhetsbild på patientens sjukdomstillstånd.
- Problemet är att läkarna idag inte har möjlighet att ta detta ansvar eftersom de saknar överblick över helheten. Tekniken för att kunna få en sådan helhet finns, men här är vi beroende av ändrade regelverk. Idag finns stora begränsningar i hur journaler får delas mellan olika vårdgivare och vårdnivåer, och mellan kommuner och landsting, vilket skapar fragmentering och brist i samordning, säger Anders Blanck.
Även om problemet är tydligt och det finns förslag till lösningar så går utvecklingen i frågan alltför långsamt.
- Någon aktör måste "äga" frågan för att det ska bli fart, menar Anders Blanck. Tyvärr är det ofta så att allas ansvar innebär att ingen tar riktigt ansvar.
Vissa frågor fick dock ny kraft i Almedalen. Ett ämne som var populärt var den ojämlika vården som togs upp på flera olika seminarier utifrån alla tänkbara aspekter. Det är också det ämne som Anders Blanck tror kommer att drivas mest kraftfullt under hösten oavsett hur det går i valet.
- Partierna tävlar om vem som driver frågan om en jämlik vård mest kraftfullt, säger Anders Blanck.
LIF arrangerade totalt fem seminarier under Almedalsveckan, två egna och tre som de arrangerade tillsammans med Swedish Medtech, Swecare eller Stiftelsen Leading Healthcare.
Anders Blanck, svarar kort på de frågeställningar som togs upp på seminarierna i Almedalen.
Innovationsupphandling - vad händer?
- En statlig utredning arbetar just nu med frågan om innovationsupphandling och utredningens uppdrag diskuterades på seminariet. Det är helt klart att det finns ett stort engagemang bland företagen att bidra till att regelverket kring innovationsupphandling blir sådant att det kan stimulera till en positiv utveckling för hela life science-området i Sverige.
Styr vi mot en ojämlik vård?
- Tillgången till modern läkemedelsbehandling är idag mycket olika mellan Sveriges landsting. Vid seminariet diskuterades preliminära resultat från en undersökning som LIF låtit göra om varför skillnaderna mellan landstingen är så stora. Förklaringen verkar vara dels olika klinisk praxis mellan landstingen, dels att landstingen tillämpar olika ekonomiska ersättningsmodeller. Det verkar sålunda som om vi delvis styr fram en ojämlik vård.
Hur ser vår framtida välfärd ut?
- LIF ger sedan ett par år tillbaka ut en debattboksserie "Vår Framtida Välfärd" där politiska skribenter får ge sin bild av vår framtida hälso- och sjukvård. Vid seminariet presenterades och diskuterades den fjärde och senaste boken i serien: "Krokben för välfärden" av Maria Abrahamsson (m) som fokuserar på frågan om antibiotikaresistens och hur den kan komma att påverka allas vår framtid.
Bör staten satsa mer på vacciner för bättre folkhälsa?
- En statlig utredning har nyligen lämnat ett 700 sidor långt betänkande om de nationella vaccinationsprogrammen. Seminariet belyste utredningens förslag och dess tänkbara konsekvenser för såväl regering och myndigheter som medborgare och läkemedelsföretag. Slutsatsen är att det återstår en hel del arbete innan vi har ett tydligt och transparent system för de nationella vaccinationsprogrammen.
Vem bryr sig om helheten hos en komplex patient? Alla, någon - ingen?
- Idag saknar vårdpersonalen en samlad bild av hur läkemedelsanvändningen ser ut bland de patienter som använder många olika läkemedel. Olika vårdgivare har inte enkel tillgång till varandras vårddokumentation och ingen aktör har heller möjlighet att ta ett helhetsansvar för läkemedelsanvändningen hos vårdens "storkonsumenter" som ofta är multisjuka äldre personer. Seminariet visade att samtliga aktörer är överens om problembilden, men att det ännu är en bit kvar innan vi har lösningarna på denna angelägna fråga.