23948sdkhjf

Familjebolaget som säljer från dag ett

Som tonåring ville Kristian Tryggvason jobba med vad som helst, bara inte molekylärbiologi som pappa Karl. Idag driver far och son bolag ihop. Och bara ett år efter starten är försäljningen igång.
Det var i USA i början av 80-talet som KI-professorn Karl Tryggvason kom i kontakt med molekylärbiolgin första gången. Området var helt nytt och som läkare och forskare insåg han genast att det var ett verktyg som skulle ge hans arbete helt nya möjligheter. Karl Tryggvasons son, Kristian, som i dag är vd för deras gemensamma bolag Biolamina, var inte lika imponerad.

– Molekylärbiologi var det sista jag ville hålla på med. Jag ville plugga vad som helst efter studenten men inte det pappa höll på med, säger Kristian Tryggvason.

Han ändrade inställning när pappa Karl startade sitt första biotechbolag, Biostratum, i USA 1994. Kristian fick då träffa en av de andra grundarna, Wesley Fox, som gjorde stort intryck på honom.

– Jag tänkte att det här med att driva biotechbolag, det vill jag göra! Det är en häftig bransch och vem vet, kanske hade jag fått influenser från pappa någonstans på vägen trots allt, säger Kristian Tryggvason.

Sagt och gjort. Kristian började plugga biokemi för att lära sig området från grunden och disputerade 2003. Forska ville han dock inte göra utan målet var hela tiden att bli entreprenör. Han sökte jobb inom industrin direkt när han var klar med sin postdoc och MBA-examen och blev anställd på Atlas antibodies och därefter på Orexo.

Vid den tiden hade Karl Tryggvason blivit föreståndare för ett forskningslabb på KI där han studerade njursjukdomar och specifika proteiner i bindväven, lamininer. När hans team lyckades tillverka dessa proteiner fick han förfrågningar från labb runt om i världen om att få köpa proteiner eftersom de är så svåra att producera.

– Jag tänkte att det här skulle man kunna bygga ett bolag kring, så jag visade våra data för Kristian och frågade om han ville starta ett bolag utifrån resultaten, säger Karl Tryggvason.

Kristian nappade direkt och satte sig för att skriva en affärsplan. När han stötte på sin granne Magnus Kenneby, som tidigare arbetat på Boston Consulting och som investment banker, på gården och berättade om affärsplanen.



Magnus Kenneby ställde
upp som bollplank och tyckte affärsidén var så bra att han tillsammans med sin pappa, sin barndomsvän och dennes pappa bestämde han sig för att investera i bolaget. De fick också fem miljoner i utvecklingsstöd från Vinnova och som tillsammans med de privata investeringarna räckte för att starta bolaget som fick namnet Biolamina. Företaget grundades 2009 och Kristian Tryggvason sade upp sig från sin tjänst på Orexo för att bli företagets vd på heltid.

I dag har Biolamina tre anställda. Planen är att anställa två personer till före årsskiftet.

Biolamina har sina lokaler i Karolinska Institutet Science Park, alldeles runt knuten från Karl Tryggvassons labb. Karl Tryggvason är vetenskapligt sakkunnig i företaget och far och son träffas relativt ofta i jobbet. Att ha en familjemedlem så nära i sin yrkesvardag går förhållandevis bra, tycker de.

– Vi gör båda det vi är bra på, pappa forskar och jag sköter själva företagandet. Vi kompletterar varandra och lägger oss inte i så mycket vad den andre gör, säger Kristian Tryggvason.

– Jag hade aldrig startat Biolamina utan Kristian. Jag har varken kunskap eller tid att driva företag själv. Jag har sett i mina tidigare bolag hur jobbigt det är för vd:n att jaga pengar. Kristian har fått två investeringar på bara ett år, det är väldigt bra. Jag är stolt över honom, säger Karl Tryggvason.

Den 30 maj publicerades en viktig artikel med resultat kring lamininerna i Nature Biotechnology och det var först då Biolamina kunde börja marknadsföra sin produkt på allvar. Nu är målet att få fart på försäljningen och bygga infrastrukturen. Under sommaren har företaget även fått in ytterligare en investering från Q-Meds grundare och före detta vd, Bengt Ågerup.

– Det är väldigt värdefullt för oss att ha honom med i projektet. Han har mycket erfarenhet och kunskap att bidra med, säger Kristian Tryggvason.

Pengarna ska användas till att investera i storskaliga produktionssystem så att företaget kan bli lönsamt och växa organiskt.

– Riskkapital är ingenting för oss, vi vill vara självständiga. Riskkapitalisterna investerar bara för att kunna göra en lönsam exit så fort som möjligt och det är inte roligt om alla svenska bolag säljs, säger Karl Tryggvason.

Om fem år är målet att Biolamina ska vara en signifikant spelare på cellodlingsmarknaden och ett vinstdrivande bolag. Bolaget säljer redan globalt och har tecknat distributionsavtal i bland annat Japan och Kina.

– Marknaden för material för cellodling beräknas vara värd minst två miljarder kronor. Om vi kan få fem procent av den så är det mycket, säger Kristian Tryggvason.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.047