KD: ny innovationsstrategi
Det är viktigt att finna en nationell strategi för att Sverige ska kunna behålla och utveckla innovationerna inom vårt land, enligt Kristdemokraterna.
- Inriktningen i Alliansens forskningspolitik är att lägga ett större fokus kring excellent forskning. Detta tillsammans med det största resurstillskottet till forskningen någonsin – fem miljarder i nivåhöjning 2009-2012 – lägger grunden för att Sverige ska flytta fram sina positioner inom forskning internationellt.
Vilka typer av subventioner och stimulanser kan ni tänka er för att attrahera företag och kompetens till den svenska life science–sektorn?
- Viktigt är att finna en nationell strategi för att Sverige ska kunna behålla och utveckla innovationerna inom vårt land. En särskild innovationsstrategi ska tas fram under nästa mandatperiod. Universitetens och högskolornas självständighet ska öka. Det är inte politikerna som ska detaljstyra hur medlen fördelas. Det måste professionen göra.
Svensk forskning har fått mer pengar än någonsin tidigare under senaste mandatperioden. Vill ni fortsätta denna satsning – och i så fall med hur mycket pengar?
- Inför nästa mandatperiod är det angeläget att följa upp bland annat. anslagssystemen så att forskningsmedlen går till rätt saker innan vi ytterligare höjer forskningsanslagen.
På vilket sätt vill ni stödja just life science-branschen? Vill ni till exempel sätta upp branschprogram?
- Forskningsråden och Vinnova ansvarar för att bedöma och bevaka områden som kan vara viktiga för Sveriges vetenskapliga utveckling och konkurrenskraft. Forskningsråden värnar också om förnyelsen och kvaliteten i forskningen samt medverkar till att skapa kreativa forskningsmiljöer.
Hur vill ni prioritera inom svenska forskningssatsningar – stimulera allmän grundforskning eller satsa på strategisk forskning?
- Båda behövs, vi vill öka fakultetsanslagen som i huvudsak går till grundforskningen, men även den mer strategiska forskningen ska ha resurser för att utveckla spetsforskning.
Vad vill ni göra för att förbättra situationen för kliniska prövningar i Sverige?
- Det fanns många goda förslag i utredningen Klinisk forskning – Ett lyft för sjukvården och vi står naturligtvis också bakom förslagen i den proposition som beslutats av riksdagen; Ett lyft för forskning och innovation.
Vad tänker ni göra för att hjälpa företag inom life science att ta steget från forskning till att lansera en produkt?
- Det är en viktig framtidsfråga att innovationer kommer fram och att de kan tas om hand och exploateras i vårt land. I samarbete med de andra tre partierna i Alliansen kommer vi att arbeta fram en forsknings- och innovationsproposition. Från närings- och forskningspolitisk synpunkt är det angeläget att så många uppfinningar som möjligt som härstammar från forskningen vid universitet och högskolor exploateras. Därigenom kan tillväxt och sysselsättning främjas. Samtidigt måste vi komma ihåg att nyttiggörandet av uppfinningar är ekonomiskt mycket riskfyllda projekt, där både de interna och externa hindren är betydande, till exempel patent- kostnader, riskkapital, kunskapsbrister, meriteringskriterier och att vägen till framgång är synnerligen osäker. Närings- och forskningspolitiska hinder utanför universiteten måste i möjligaste mån undanröjas genom en kombination av närings- och forskningspolitiska åtgärder. Motsvarande hinder inom universitetssektorn bör begränsas genom en tydlig forskningspolitisk strategi. Strategin ska både betona universitetens ansvar gentemot forskarna när det gäller rådgivning och stöd i fråga om patentering av forskningsresultat med kommersiell potential, och forskarnas ansvar att på olika sätt medverka till nyttiggörandet av forskningsresultaten.