Inga branschprogram för MP
Miljöpartiet värnar den fria forskningen och anser att man bör undvika att öronmärka forskningsresurser i största möjliga utsträckning.
- Miljöpartiet de gröna vill ha ett aktivt och positivt företags-, forsknings- och innovationsklimat i Sverige. Vi tror också på stabila villkor för att branscher ska ha tydliga förutsättningar att förhålla sig till. För att genomlysa särskilda sektorers villkor, såsom life-science sektorn som är av mycket stor betydelse, är det angeläget med aktiva samtal mellan regering, landsting och industri. Behov behöver belysas, liksom förutsättningar för kreativa miljöer och hur riskerna ser ut. Politiken behöver ha långsiktiga lösningar och bygga på ett initierat och långsiktigt perspektiv.
Vilka typer av subventioner och stimulanser kan ni tänka er för att attrahera företag och kompetens till den svenska life science – sektorn?
- Det ska vi titta närmare på om vi får väljarnas förtroende i valet den 19 september. Sådana förslag vill vi ta fram i dialog med branchföreträdare.
Svensk forskning har fått mer pengar än någonsin tidigare under senaste mandatperioden. Vill ni fortsätta denna satsning – och i så fall med hur mycket pengar?
- Ja. I våra budgetmotioner har vi i själva verket avsatt något större resurser till forskning än den borgerliga regeringen.
På vilket sätt vill ni stödja just life science-branschen? Vill ni tex sätta upp branschprogram?
- Miljöpartiet värnar den fria forskningen och anser att man bör undvika att öronmärka forskningsresurser i största möjliga utsträckning. Vi har inte tagit fram några detaljerade förslag för just life-science branschen. Det är något vi får se över om vi får väljarnas förtroende att bilda regering den 19 september.
Hur vill ni prioritera inom svenska forskningssatsningar – stimulera allmän grundforskning eller satsa på strategisk forskning?
- Fri forskning är en av förutsättningarna för ett fritt och öppet samhälle där akademin kan bidra med kunskap och nya perspektiv. Den statliga forskningspolitiken måste garantera både den fria nyfikenhetsstyrda forskningen och den tillämpade, lösningsfokuserade forskningen. Vi anser att man måste satsa både på allmän grundforskning och på strategiska program. Men man ska inte från politiskt håll detaljstyra innehållet i programmen, utan de måste vara brett utformade.
Vad vill ni göra för att förbättra situationen för kliniska prövningar i Sverige?
- Sverige ligger långt fram när det gäller att införliva det europeiska regelverket om kliniska prövningar, och detta ökar möjligheterna att få kliniska prövningar förlagda till Sverige. Men tillförlitligheten i publicerade kliniska studier om nya läkemedel har under senare tid ifrågasatts. Det handlar om att negativa studier inte publiceras i samma utsträckning som positiva, att artiklar i vetenskapliga medicinska tidskrifter egentligen är skrivna av företag eller att grunddata har hanterats på felaktigt sätt. Problematiken är inte nationell, men det är mycket allvarlig kritik som måste leda till nya bedömningar och åtgärder. Sverige bör snarast utveckla metoder och system för att minska problemen; det kan t.ex. ske genom öppna kliniska forskningsregister.
Vad tänker ni göra för att hjälpa företag inom life science att ta steget från forskning till att lansera en produkt?
- Forskningsresultat, inte bara inom life science, måste kommersialiseras i större utsträckning än vad som görs idag. Satsningarna på innovationskontoren måste följas upp, liksom industriforskningsinstitutens verksamheter. Vi har inga ytterligare konkreta förslag i dagsläget, men kommer att följa sektorn.