23948sdkhjf

S: injicera statligt riskkapital

-Vi vill ge marknaden en ordentlig injektion i form av en statlig riskkapitalfond. Vi vill även införa ett särskilt riskkapitalavdrag för dem som investerar i mindre bolag.
Hur ska vi göra för att Sverige ska behålla sin position i världen inom life science?

- Vi vill se en bättre samordning mellan politik, offentligt finansierad forskning, sjukvård och näringsliv. Den aktiva näringspolitiken har legat i träda under fyra år av borgerligt regeringsinnehav. Bland annat har det särskilda branschprogrammet för företag inom läkemedels-, bioteknik- och medicinteknikbranschen avvecklats. Inom ramen för vår skuggbudgetsatsning ”Konkurrenskraft Sverige” vill vi åter etablera tydliga och långsiktiga partnerskap mellan politik, forskning och näringsliv. Ett viktigt område att satsa på är kvalitetsregistren och systematisk uppföljning av olika medicinska behandlingars resultat.

Vilka typer av subventioner och stimulanser kan ni tänka er för att attrahera företag och kompetens till den svenska life science – sektorn?

- Vi måste investera offensivt i högre utbildning och offentligt finansierad forskning. Därutöver krävs en strategisk överenskommelse mellan staten, sjukvårdsmännen och industrin för att säkerställa spelregler och villkor för den kliniska forskningen och de kliniska prövningarna. Vi ser också att venture capital-marknaden i Sverige fungerar relativt dåligt. Därför vill vi ge marknaden en ordentlig injektion i form av en statlig riskkapitalfond. Vi vill även införa ett särskilt riskkapitalavdrag för dem som investerar i mindre bolag.

Svensk forskning har fått mer pengar än någonsin tidigare under senaste mandatperioden. Vill ni fortsätta denna satsning – och i så fall med hur mycket pengar?



- Se ovan.

På vilket sätt vill ni stödja just life science-branschen? Vill ni tex sätta upp branschprogram?

- Ja, det behövs investeringar i branschprogram för läkemedelsindustrin/life science.

Hur vill ni prioritera inom svenska forskningssatsningar – stimulera allmän grundforskning eller satsa på strategisk forskning?

- Vi vill att Sverige ska återta ledande positioner inom viktiga forskningsområden och branscher. Här är den fria grundforskningen viktig. Staten ska vara garant för långsiktig forskning i Sverige. Det innebär en skyldighet att satsa på excellent forskning och där resurserna ger störst utdelning i en långsiktigt hållbar tillväxt och fler jobb.



Vad vill ni göra för att förbättra situationen för kliniska prövningar i Sverige?


- Det behövs en nationell överenskommelse för den kliniska forskningen där staten tar initiativ till överläggningar om en bred överenskommelse mellan de berörda parterna, staten-landstingen- industrin, om forskningens roll, villkoren inom vården och vilket åtagande och ansvar som varje part ska ha. Överenskommelsen bör medverka till att det upprättas en struktur som möjliggör forskning som en del i vårdens vardag. En överenskommelse innebär att alla parter medverkar och satsar för att lyfta svensk klinisk forskning i ett långsiktigt perspektiv. Det ska inte vara tillåtet att sälja, privatisera eller stycka upp universitets- och regionsjukhus. Universitetssjukhusen är navet i svensk sjukvård med den mest avancerade vården och ansvaret för forskning och utbildning.

Vad tänker ni göra för att hjälpa företag inom life science att ta steget från forskning till att lansera en produkt?

- Vi vill investera i forskning för innovationer och bidra till att långt fler innovationer och nya rön än idag kommersialiseras och kommer till användning. Tillgången till riskkapital framför allt i tidiga skeden av innovationsarbetet behöver stärkas, inte minst i de små företagen. Möjligheterna att kommersialisera idéer från företag eller högskolor måste förbättras. Den offentliga upphandlingen ska bidra till att driva fram teknikutveckling och erbjuda skyltfönster för nya produkter.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.095