23948sdkhjf

Forskningfrågorna döda

God morgon forskningssverige! Alliansen sitter kvar - i minoritet. Ett främlingsfientligt parti är inne i riksdagen samtidigt som moderaterna är större än någonsin, vilket riskerar att knuffa ut Högskole- och forskningsminister Tobias Krantz ur regeringen.
Om vi tittar på forsknings- och utvecklingsfrågorna kommer nattens valresultat inte att innebära några större ideologiska förändringar. Alliansens inriktning (resultatet av den har vi summerat i artikeln nedan) kommer att ligga kvar.

Regeringsalternativen är nu att Alliansen regerar i minoritet eller tillsammans med eller med stöd av Miljöpartiet. Ett eventuellt förhandlingsspel mellan Fredrik Reinfeldt och Miljöpartiet kommer knappast att påverka forskning – och innovationsfrågor. De frågorna var i stort sett döda under valrörelsen och de frågor som Miljöpartiet skulle vilja ta med sig till ett förhandlingsbord handlar mer om inflytande över energi-, jordbruks- och skattepolitiken än om satsningar på forskning och innovation.

Situationen för Högskole- och forskningsminister Tobias Krantz är dock något osäker. Inte för att han har misskött sig. Tvärtom anses han ha gjort ett gott arbete, många inom life science i Sverige prisar honom som den förste forskningsministern som pratar både om forskning och innovation och förstår den internationella konkurrensen som vi lever i.

Men eftersom Moderaterna , 30 procent (+ 3,9) nu ökar sin dominans i regeringen kommer de att kräva fler ministerposter än dagens tio. I dagsläget har Centern och Folkpartiet fyra statsrådsposter var och Kristdemokraterna tre. Med tanke på Centerns dåliga valresultat, 6,6 procent (-1,3) kommer troligtvis en av deras statsrådsplatser att ryka. Kristdemokraterna gick ner en procent till 5,6 procentenheter men har redan bara tre statsrådsposter. Eftersom det kan vara svårt att ha med ett parti med så svag respresentation som två ministerposter i regeringen finns risk att Folkpartiet, 7,1 procent (-0,4) får ge upp en av deras fyra statsministerposter. En av dem kan mycket väl bli Tobias Krantz, den minst kände och etablerade av Folkpartiets fyra regeringsmedlemmar.





November 2008.


2008 års forskningsproposition läggs fram. Anslagen till universitet och högskolor ökas med 1,5 miljarder kronor under åren 2009-2012 och tio procent av de tidigare anslagen ska från och med nu fördelas efter en kvalitetsbedömning. Nu introduceras också de så kallade strategiska forskningspengarna. 1,8 miljarder per år ska delas ut till områden där svensk forskning håller världsklass.

Maj 2009

De kliniska forskningsutredningarna presenteras. Utredaren Olle Stendahl lägger fram sina förslag: Mer pengar till sjukhusen som ersättning för den kliniska forskningen samt att stat och landsting ska driva universitetssjukhusen, är några av förslagen. Ett halvår senare presenterar Nina Rehnqvist slutrapporten från delegationen för samverkan inom den kliniska forskningen. Ytterligare satsningar på kvalitetsregister, en nationell fond och en samarbetsorganisation för klinisk forskning – och en miljard i reda pengar, sägs behövas.

- Jag delar analysen i Olle Stendahls utredning. Klinisk forskning är väldigt viktigt för oss och jag har höga ambitioner, jag vill generellt sett bygga ut den svenska forskningspolitiken, kommenterar Tobias Krantz, senare i Biotech Sweden.

Juni 2009

Ny utbildnings- och forskningsminister. Lars Leijonborg lämnar regeringen och in kliver den okände Tobias Krantz, även han folkpartist och själv doktor i statskunskap.

- Jag vill skapa en svensk högskola i världsklass, säger Krantz på presskonferensen. Den första skarpa kritiken kommer från Vetenskapsrådet som inte gillar regeringens planerade omorganisation av rådet.

Mars 2010

Autonoma universitet och stiftelser. Regeringen ökar självstyret för svenska universitet och stiftelser. Målet är att universitet och högskolor ska få större möjligheter att utforma sin interna organisation. ”I ett upplyst samhälle fungerar lärosätena som samhällets självkritiska spegel, skriver Tobias Krantz i en kommentar.” Regeringen minskar sitt inflytande över sju forskningsstiftelser, bland annat KK-stiftelsen och Vårdalstiftelsen.

Mars 2010

Välfärdsrådet. Regeringen lade snabbt ner branschråden till många branschföreträdares stora förtret. Efter några år tänker regeringen om. Nu startas i stället välfärdsrådet, en mötesplats för dialog mellan industri och politiska beslutsfattare.

Juli 2010

Forskningsberedningen. Beredningen fortsätter med elitsatsningar. Här finns förslag på elitprogram för yngre forskare, ökade satsningar på riskprojekt och en ökad samverkan mellan näringsliv och akademi.

- Vi lever i en värld där konkurrensen är stenhård. I Sverige finns en bredd i forskningen, men ingen spets, säger Tobias Krantz.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062