Historiska beslut om genpatent
Lagstiftningen kring patentering av gener är under förändring. Nyligen kom två domar, en i Europa och en i USA, som kommer att påverka framtida bedömningar av patent på liv.
Patenten, som utfärdades 1995, motiverades liksom alla andra genpatent, med att de omfattade den framrenade, isolerade formen av DNA-molekylen och inte den naturliga som finns i våra celler. I och med patentet fick Myraid ensamrätt på att tillverka och sälja test som kan mäta risken för att drabbas av bröstcancer. Flera patient- och läkarorganisationer protesterade och menade att prislappen på testen, uppemot 30 000 kronor per test, var alldeles för hög. De hänvisade också till en artikel i tidskriften Genomics där forskarna påpekar att de DNA-sekvenser som ingår i patenten finns på andra ställen i människans DNA än bara i dessa gener. Domaren valde att döma till de målsägande organisationernas fördel.
Enligt domen spelar det inte någon roll att det rör sig om den isolerade DNA-molekylen, det är ändå en naturlig produkt.
– Det var ett oväntat beslut. Det här gör att tusentals amerikanska patent hänger i luften, säger Niklas Mattson på Awapatent.
Myriad har överklagat domen till den federala besvärandedomstolen, Court of Appeals for the Federal Circuit, CAFC, i Washington DC. Den dom som fastställs här måste följas av landets alla delstatliga federala domstolar. Enligt Niklas Mattsson är det dock troligast att CAFC ger Myriad rätt. I så fall har organisationerna möjlighet att överklaga till högsta domstolen, Surpreme Court.
– Domen påverkar inte Europa juridiskt men om den skulle ligga fast påverkar det naturligtvis ändå europeiska bolag genom att det blir omöjligt att ha ensamrätt till kommersiell användning av gener i USA. Detta kan i sin tur medföra att det blir svårare att locka investerare, säger Niklas Mattsson.
Nyligen kom dock ett annat beslut som förändrar förutsättningarna för framtida patent i EU. Beslutet från EG-domstolen, som gäller en av Monsantos genmodifierade sojaplantor, säger att patentet bara gäller för den uppgift som genen utför i produkten.
Monsanto har patent i EU på en sekvens som gör sojaplantan resistent mot ogräsmedel. När analyser visade att importerat sojamjöl från plantor odlade i Argentina innehöll Monsantos patenterade gen hävdade bolaget att detta innebar patentintrång, trots att företaget inte har något patent i Argentina. Motiveringen var enligt Monsanto att produkten såldes på den Europeiska marknaden.
Men EG-domstolen fastslog att patentet bara gäller om genen utför sin uppgift, alltså skyddar mot bekämpningsmedel, vilket den bara gör så länge plantan växer på ett fält som besprutas med det aktuella medlet. När plantan är skördad och processad fyller genen inte någon funktion skyddas därmed inte längre av patentet. Från och med nu måste alla nationella domstolar tolka lagen i linje med domstolens beslut, något som begränsar skyddsomfånget på genpatent i hela EU. Niklas Mattsson tror dock inte att beslutet kommer att ge några större praktiska konsekvenser.
– Det innebär en lucka i patentskyddet som gör det möjligt för andra företag att använda patenterade gener på något annat sätt än det som anges i patentet. I verkligheten kan det nog ändå vara ganska svårt att komma runt, säger Niklas Mattson.