Karo Bio tar in 530 miljoner
En emission på 300 miljoner och ett 230 miljonerslån ska finansiera ett nytt försök med att genomföra fas III-studien av kolesterolsänkaren eprotirome.
Nu gör Karo Bio ett nytt försök och tar in 300 miljoner i en företrädesemission och tecknar en lånefacilitet på 230 miljoner kronor med den amerikanska investeringsfonden Azimuth Opportunity.
Karo Bio slutförde fas II-studierna för preparatet redan för 2,5 år sedan och har sedan dess jagat finansiering och partners. De nya krafttagen beror mycket på att företaget bestämt sig på att satsa på den europeiska marknaden och lägger för tillfället den amerikanska på hyllan. Utvecklingen kommer att enbart fokusera på en smalare patientgrupp med en målpopulation på 100 000 människor som lider av sjukdomen Heterozygot familjär hyperkolesterolemi, Hefh. Vd:n Fredrik Lindgren har tidigare sagt att Karo Bio räknar med en årlig försäljning på 100 miljoner dollar för denna mer nischade indikation.
- Vi kommer inte att behöva någon partner för att genomföra studien i Europa men däremot kan vi komma att söka partners igen vid ett senare skede, till exempel om vi gör mer omfattande studier för ett godkännande i USA, säger Erika Söderberg Johnson, finansdirektör på Karo Bio.
Anledningen till att kolesterolsänkaren hamnat i motvind är den hårda konkurrens och att myndigheternas tolerans mot biverkningar är minimal för läkemedel som ska behandla höga blodfetter. Astrazeneca lämnade i somras in en ansökan om godkännande för kombinationsläkemedlet Cetriad hos den amerikanska läkemedelsmyndigheten och väntar nu på svar. Cetriad är en kombination av Trilipix och Crestor, den senare vilket redan finns ute på marknaden för indikationen.