23948sdkhjf

Glöm inte patienten!

Debatt. Låt oss innefatta konsumentens behov i diskussionen runt en standard för läkemedelskodning och ta fram en lösning som kan garantera produkternas äkthet i alla led.


Världshandeln med förfalskade varor uppskattas omsätta runt 1400 miljarder kronor om året. Piratkopieringen rör allt från livsmedel till lyxvaror till läkemedel. 6 procent av alla läkemedel på världsmarknaden är förfalskningar, i utvecklingsländer är siffran 25 procent. I Sverige har vi hittills varit förskonade. Frågan är hur länge till. Läkemedelsbolagen har nu gått ihop om att bygga ett europeiskt system för att kunna spåra alla läkemedelsförpackningar. Det är bra, men långt ifrån tillräckligt. I och med avregleringen av apoteksmonopolet måste konsumenten själv, med blotta ögat, kunna skilja en kopia från äkta vara.

Varje år omsätter världshandeln med illegalt kopierade produkter minst 1400 miljarder kronor, enligt OECD. Förutom läkemedel handlar det bland annat om mobiltelefoner, industriverktyg och byggmaterial. OECD:s siffror visar att de illegalt kopierade läkemedlen omsätter minst 32 miljarder kronor om året.

I och med avregleringen av apoteksmonopolet kommer illegalt kopierade läkemedel också i större utsträckning bli en fråga för handeln, som för att kunna garantera konsumenterna rätt produkter behöver kunna säkerställa att det de köpt in via sina inköpare faktiskt är de produkter förpackningarna anger. Medierna har redan rapporterat om problem efter avregleringen, både med hantering och med inköp av läkemedel. Problem med illegalt kopierade läkemedel förekommer främst i u-länder, där andelen är så hög som 25 procent, men de förekommer också på etablerade apotek i Europa och USA.



För läkemedelsföretagen är
illegal kopiering av läkemedel naturligtvis en ekonomisk fråga, men det är också en fråga om att upprätthålla patienternas och allmänhetens förtroende för läkemedel och garantera patientsäkerheten. För patienter kan illegal läkemedelskopiering vara en fråga om liv och död, eftersom de illegalt kopierade läkemedlen kan vara verkningslösa eller rentav innehålla felaktiga och farliga ingredienser.

Hösten 2009 genomfördes ett europeiskt pilotprojekt i Sverige med 2D-kodade läkemedelsförpackningar. Koden innehöll information om batch, spårbarhet och hållbarhet. Projektet satte fingret på förfalskningsproblematiken och visade att det fanns en lösning. Den europeiska paraplyorganisationen Efpia gick häromveckan ut med information om att man ska ta fram ett europeiskt system för att märka alla läkemedelsförpackningar. Samtidigt som vi applåderar krafttagen mot förfalskade läkemedel vill vi flagga för att man fortfarande glömmer en viktig intressent - konsumenten.



Under hösten kommer
EU-parlamentet att besluta om ett nytt direktiv mot förfalskade läkemedel som kräver att receptbelagda läkemedel har särskilda sigill eller serienummer som går att spåra. Att läkemedelsföretagen nu kommit överrens om en ny standard är bra. Men en 2D-märkning räcker inte. Det kärvs en kombination som gör säkerheten synlig och tydlig även för konsumenten, direkt i butik.



I kampen mot
förfalskarnas ofta sofistikerade tekniker krävs nytänkande lösningar som inte bara försvårar, utan omöjliggör, kopiering. Rolling Optics produkt kan vara en av många möjliga lösningar på problematiken. Det är en helt ny typ av hologram som är näst intill omöjligt att kopiera, som kan klistras på produkten eller integreras i förpackningen. Djupet i hologrammet är svårt att ta fel på, vilket gör det möjligt för konsumenten att med blotta ögat kunna skilja en äkta produkt från en förfalskad, samtidigt som den kan kombineras med 2D-kod.

Låt oss i den fortsatta diskussionen runt en paneuropeisk standard för läkemedelskodning innefatta också konsumentens behov och ta fram en lösning som kan garantera produkternas äkthet i alla led – mot uppköpare och handel och gentemot slutkonsument.

Fredrik Blomquist, vd Rolling Optics
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063