23948sdkhjf

Ge oss politisk medvind i Medicon Valley

Jag hoppas att 2011 blir året då regeringen också tillskriver life science-sektorn en nyckelroll för fortsatt framgång och tillväxt
I dag talas det om att nationsgränserna blir mindre betydelsefulla för människor, medan regioners och städers utveckling däremot blir allt viktigare. Därför är det intressant att arbeta i en region som Medicon Valley (Skåne i Sverige och Själland i Danmark), som förutom att den går över nationsgränserna, också är en av de starkaste life science-regionerna i Europa.

Det är en position
som vi självklart vill försvara och utveckla men då behövs ett betydligt större politiskt engagemang kring life science-industrin än vad vi upplever just nu i både Danmark och Sverige. För att Medicon Valley och andra starka life science-regioner ska kunna bidra till våra länders tillväxt, vill jag här framföra tre önskemål inför det nya året:

Politisk uppbackning av life science industrin: I Sverige talas det mycket om transportsektorn, energisektorn, skog och papper men jag hoppas att 2011 blir året då rege-ringen också tillskriver life science-sektorn en nyckelroll inom fortsatt framgång och tillväxt för Sverige.
Vi har som land en mycket framgångsrik historia kring både läkemedelsutveckling och medicinteknisk utveckling och vi borde kämpa för att även i framtiden vara en ledande nation inom innovativ läkemedelsutveckling, effektiva behandlingsmetoder och klinisk forskning. Kan vi i denna strävan samarbeta mer med våra danska grannar desto bättre de har samma utmaning!

Konkurrenskraftig företagsbeskattning: Våra små bioteknik- och medicinteknikföretag är beroende av konkurrenskraftiga ramvillkor också på skatteområdet.

Ett exempel är skattelättnader som kan bidra till att forskningsintensiva företag framgångsrikt kan slutföra sina projekt. I andra länder kan företag få skattelättnader från staten, så kallad negativ skatt, på sina forskningsinvesteringar, vilket ger dem välbehövlig likviditet.

Denna typ av skattelättnader hade gjort Sverige och Danmark konkurrenskraftiga gentemot länder som Kanada, USA, Storbritannien och Frankrike. Med nuvarande skatteregler är det också svårare att attrahera investerare som väljer att investera i länder där denna typ av skattelättnader för forskningsintensiva tillväxtföretag redan finns.

Förenklad expertskatt: I både Sverige och Danmark finns behov av att attrahera kvalificerad, internationell arbetskraft till kunskapsintensiva företag. Den höga personliga beskattningen i våra länder är, ur denna synvinkel, en nackdel. I Danmark finns ett tydligt och transparent regelverk för expertskatt som nu förlängs från tre till fem år för att stärka Danmarks konkurrenskraft. I Sverige har vi ett luddigt, icke-transparent regelverk som behöver uppdateras. Låt oss inspireras av vårt grannland och verkligen göra slag i saken under 2011!

Charlotte Ahlgren Moritz, vice vd, Medicon Valley Alliance
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.083