23948sdkhjf

Här satsas på kliniska prövningar

Den kliniska forskningen i Sverige har tappat mark. De kliniska forskarskolorna, som snart blir fler, är en av de satsningar som ska vända trenden.
Stark klinisk forskning krävs för en hälso- och sjukvård med hög kvalitet. Men den kliniska forskningen i Sverige har tappat mark, visar flera rapporter, bland annat Olle Stendahls utredning SOU2008:7. Ett problem som identifieras där är att kliniska forskare kan bli en bristvara.

– Det stora skälet till att antalet kliniska prövningar minskar i Sverige är inte brist på intresse hos kliniskt aktiva personer. Men kapaciteten finns inte – det finns inte forskare som kan vara med: hålla i prövningar och utveckla protokoll, säger Olle Stendahl, professor vid Hälsouniversitetet i Linköping.

För att stärka rekryteringen till den kliniska forskningen beviljade Vetenskapsrådet 2009 ett anslag på 75 miljoner kronor till fem nationella forskarskolor. Skolorna ska ge en kvalificerad kunskapsbas och ge blivande forskare ett nätverk samt tid för forskning och utbildning.

I år blir det ytterligare en utlysning till forskarskolor, berättar Johan Dixelius på Vetenskapsrådet.

– Exakt när och hur utlysningen ska se ut är inte bestämt, men det blir lika mycket pengar som förra gången, säger han.

Olle Stendahl är nöjd med satsningarna på forskarskolor.

– Det är utmärkt! En kliniskt verksam person som forskar blir ganska ensam. Därför är det viktigt att skapa en miljö där man erbjuds bra kurser och gemensamma möten och en infrastruktur som fungerar, säger han.

Efter bidragsperioden ska skolornas betydelse för den kliniska forskningen utvärderas. Men Olle Stendahl är övertygad om att de spelar en viktig roll.

– Med forskarskolorna skapas ett bättre utrymme för att kunna göra kliniska prövningar. Kapaciteten och möjligheterna ökar, säger han.

Ökade satsningar på biobanker och nationella kvalitetsregister är andra viktiga åtgärder som gjorts för den kliniska forskningen, anser Olle Stendahl. I slutet av förra året meddelade till exempel Stiftelsen för strategisk forskning att de avsätter 100 miljoner kronor till forskningsprojekt som utgår från de nationella kvalitetsregistren.

Nationella medicinska kliniska forskarskolor

(genom Vetenskapsrådets anslag 2009)

1. Göteborg

Göteborgs universitet: Nationell forskarskola inriktad på psykiatrisk forskning. Samarbete med Lunds universitet. Startade hösten 2010. Finansieras med 15 miljoner under fem år av Vetenskapsrådet.

2. Stockholm

Karolinska Institutet: Nationell forskarskola i klinisk psykiatri. Ges av KI tillsammans med Uppsala universitet från och med hösten 2010. Finansieras med 15 miljoner under fem år av Vetenskapsrådet.

3. Stockholm

Karolinska Institutet: Nationell forskarskola med inriktning mot klinisk cancerforskning. Ges i samarbete med Uppsala universitet. Ska ge en solid och avancerad bas för klinisk cancerforskning. Startade hösten 2010. Finansieras med 15 miljoner under fem år av Vetenskapsrådet.

4. Linköping

Linköpings universitet: Hälsouniversitetet är en nationell forskarskola inriktad på gastrointestinal inflammation och infektion. Ska stimulera till en kombinerad karriär inom klinisk verksamhet och forskning. Finansieras med 15 miljoner under fem år av Vetenskapsrådet.

5. Umeå

Umeå universitet: Nationell forskarskola i allmänmedicin. Samarbete med Linköpings och Göteborgs universitet. Finansieras med 15 miljoner under fem år av Vetenskapsrådet.

Övrigt

6. Stockholm

Karolinska Trial Alliance, KTA: Utför alla tjänster inom kliniska prövningar. Initierat och finansierat av Stockholms Läns Landsting, Karolinska universitetssjukhuset och Karolinska Institutet. Mottagningsverksamhet inom primärvården, KTA Prim för fas II-IV-studier och 16 vårdplatser på Karolinska universitetssjukhuset för fas I- och II-studier. Bildades 2007.

7. Göteborg

Sahlgrenska akademisjukhuset, Centrum för klinisk prövning, CTC: Kliniska prövningstjänster från fas I till fas IV. Plats för drygt 30 inneliggande patienter.

8. Uppsala

Uppsala Clinical Research Centre (UCR): Service inom bland annat klinisk forskning, klinisk prövning och kvalitetsregister. UCR startade sin verksamhet 2001 och är en fristående enhet inom Uppsala universitet och Akademiska sjukhuset.

9. Malmö

Skånes universitetssjukhus, Centrum för klinisk forskning och läkemedelsprövning, CKFL: Kunskaps- och resurscentra för experimentell klinisk forskning. Här ingår PhaseOneUnit, en akademisk forskningsgrupp som utför preklinisk och klinisk forskning. Har nio sängar för fas I/II-studier.

10. Örebro

Clinical Research Support, CRS, universitetssjukhuset Örebro: Stödenhet för klinisk forskning inom Örebro läns landsting. Ska underlätta för kliniker och medicinska företag att genomföra kliniska prövningar inom landstinget. Driver en prövningsvårdcentral.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094