23948sdkhjf

Första CRO-kraschen

Det landstingsägda CRO-bolaget Berzelius clinical research center i Linköping är det första CRO-offret för finanskrisen. Därför lägger de ner.
– Det är tråkigt, men det är inte ekonomiskt försvarbart att vi ska betala 20 miljoner kronor om året för driften av verksamheten, i princip utan några kunder, säger Marie Morell, M, ordförande i landstingsstyrelsen i landstinget i Östergötland.

Nyligen blev det klart att det landstingsägda centret för kliniska prövningar i Linköping, Berzelius clinical research Center, BCRC, läggs ned. Personalen varslades om uppsägning redan i höstas, men då fanns förhoppningar om att hitta en annan köpare eller att verksamheten kunde drivas vidare inom universitetet. Nu verkar hoppet vara ute och likvidationen är ett faktum.

BCRCs vd, Stig Blom ,vänder sig mot beskrivningen av landstingets finansiering som slöseri med skattemedel.

– Sedan 2003 har vi dragit in arbete till regionen till ett sammanlagt värde av 125 miljoner kronor. 13 miljoner har gått tillbaka till universiteten genom att forskningsgrupper där har vuxit av BCRC-finansierat samarbete. Varje år skapar vi 13–25 kvalificerade tjänster med skatteintäkter på mer än 50 miljoner. Det kan man inte säga är slöseri med skattemedel, säger han.

BCRC har inriktat sig på tidiga kliniska prövningar, fas 0, I och IIa, och har tidvis varit lönsamt. Men både 2008 och 2009 var förlustår, och de fasta kostnaderna för att hålla igång verksamheten är ungefär 20 miljoner kronor per år. Vid likvidationen beräknades bolagets sammanlagda förlust till drygt 30 miljoner kronor.

Varför blev det då en likvidation? Stig Blom ser svaret i en vikande marknad i finanskrisens spår, där biotechbranschen i Norden har backat rejält, och utflyttning från Sverige av framför allt Astrazenecas tidiga kliniska prövningar.

– Juli till december 2008 fick vi inte in en enda order. 2009 hade vi en bra återhämtning och trodde att vi hade kommit igenom det värsta.

Men då förutsåg vi inte att företagen samtidigt som de senarelade studier, även lade ner prekliniska projekt som skulle ha blivit prövningar hos oss 2010, säger han.

Men de yttre förutsättningarna har varit desamma för andra CRO-bolag, som klarat sig ur krisen utan nedläggning.

Stig Blom

– Vi är ett litet bolag, specialiserat på tidiga kliniska studier. Vi hyr inte ut vår personal för att få extra inkomster under dåliga tider. Därför drabbades vi hårdare än andra, säger Stig Blom.

BCRC har sedan starten genomfört drygt 120 prövningar och fokuserar på prövningar i fas 0, I och IIa. Man har genomfört flera studier där ett läkemedel ges för

första gången till människa.

– Jag är övertygad om att tidig utvärdering av framtida läkemedelskandidater är framtiden för läkemedelsindustrin och nyckeln för att Sverige ska kunna göra sig gällande inom klinisk utveckling i framtiden, säger Stig Blom.

Han anser däför att att landstinget i Östergötland fattade fel beslut med likvidationen och att man skulle ha ridit ut stormen.

Arne Johansson, styrelseordförande i BCRC, har en delvis annan åsikt.

– Landstinget har visat stor uthållighet som ägare, eftersom det är relevant att syssla med den här typen av verksamhet i förhållande till hälso- och sjukvården. Men det innebär inte man kan driva det med hur stora risker som helst, säger Arne Johansson.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078