23948sdkhjf

786 EU-miljarder för bättre innovationer

30 åtgärdspunkter och 786 miljarder ska göra EU-länderna till världsmästare i innovation. Nyligen träffades EU-statscheferna för att bestämma hur det ska gå till.
EU-länderna har halkat efter när det gäller innovation. För att klara av miljöförstöring, en åldrande befolkning och behålla jobben har EU beslutat att sätta fokus på innovationsfrågor. Med ett 30-tal åtgärdspunkter vill EUs innovationskommissionär Máire Geoghehan-Quinn göra EU till ett paradis för innovatörer.

– Forsknings- och innovationsfrågor är för första gången en central fråga för EU, säger Máire Geoghehan-Quinn.

En tydlig indikation på det är att det senaste Europeiska rådet, när medlemsstaternas stats- och regeringschefer sammanstrålar, fokuserade på hur EU blir mer innovativt. Ett delmål är att EU-länderna 2020 ska satsa tre procent av den sammanlagda bnp:n på forskning och utveckling. Några av åtgärderna som ska ta EU-länderna dit är förenklad byråkrati för att söka forskningsmedel, minskade hinder för forskare att flytta sin forskning inom EU och använda offentliga anbud för att stimulera innovation.

Inledningsvis ska ett pilotprojekt startas för att generera innovationer för hälsosamt åldrande. Genom att finansiera forskning, koordinera investeringar och stimulera efterfrågan på tjänster och produkter för hälsosamt åldrande hoppas EUs innnovationskommisionär visa att det går att stimulera innovation inom ett utvalt område.

– Här finns stora möjligheter för läkemedelsföretagen. Men vi har även fått förfrågningar från företag som Volvo som vill vara med och utveckla produkter för äldre, säger Máire Geoghehan-Quinn.

Máire Geoghehan-Quinn.

Men det är inte första gången som EU försöker främja innovation. Lissabonfördraget innehöll flera punkter för att få fart på innovationsförmågan men det blev platt fall. Och EU har kämpat i över 20 år med att skapa ett EU-patent. Senast är det Spanien som vägrar gå med på ett patent som bara använder de officiella EU-språken. Men Máire Geoghehan-Quinn är övertygad om att ett EU-patent inte är långt borta.

– Sådana beslut behöver inte längre tas med konsensus. Jag tror att vi snart kommer att ordna det där.

Om inte är i alla fall starka finansiella krafter igång för att stärka innovationsförmågan inom EU. Kommissionen har öronmärkt 786 miljarder för medlemsstaters in-novations- och forskningsprojekt under åren 2007–2013. 91 miljarder ska satsas på innovationsupphandlingar. Och den sista siffran kallar Máire Geoghehan-Quinn en ”modest satsning för att inte skrämma bort beslutsfattare”.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078