23948sdkhjf

Genmanipulerade blommor ger billigare läkemedel

Forskare har lyckats genmodifiera ogräs till att producera solrosens unika trypsinhämmande peptid vilket kan leda till billigare läkemedel.
Sunflower trypsininhibitor 1, SFTI-1, är ingen vanlig peptid. Den har ett unik cyklisk struktur som blockerar attacker från proteaser, som annars gärna tar tag i peptidernas ändar. I och med att solros-peptiden inte har några ändar kan proteaser inte bryta ner läkemedel som baseras på den unika peptiden.

Framställningen av solros-peptiden har varit dyr eftersom det enbart är solrosor som producerar den unika substansen. Men nu har forskare vid University of Queensland har utvecklat en teknik som gör att även andra plantor kan producera peptiden. Detta gör att forskare i framtiden ska kunna massproducera solros-peptiden till ett mycket billigare pris än vad det kostar att framställa peptiden syntetiskt.

Forskarna klonade en gen som finns i solrosor, genen Paws1, som har en viktig roll i produktionen av SFTI-1. Genen sattes sedan in i ogräset backtrav, Arabidopsis thaliana, som efter en tid själv började producera trypsinhämmaren, om än i mindre skala än solrosen.

Forskarna hoppas nu att även andra växter ska kunna modifieras till att producera peptiden. De undersöker nu också om det går att modifiera paxs1-genen för att växterna ska kunna tillverka andra peptider som hämmar andra sjukdomsorsakande proteaser.

Studien publiceras i Nature chemical biology.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.095