Katastrofsiffror för kliniska prövningar
Antalet prövningar har nästan halverats på sex år. Enligt Läkemedelsindustriföreningens, Lif, årliga enkät är situationen sämre än någonsin.
- Vi är mycket oroade av utvecklingen, säger Anders Blanck, vd på Lif. För att stärka Sverige som forskningsnation måste det finnas tid och bra förutsättningar för forskning i vården.
Antalet patienter som deltar i prövningarna blir också färre. 2005 var det i snitt 69 patienter som deltog i en studie mot fjolårets medel på 37 patienter. Detta tyder, enligt rapporten, på att det är svårare att hitta lämpliga studiepatienter i sjukvården vilket i sin tur kan bero på bristande tid och resurser i sjukvården.
- Våra företag får svårare och svårare att få möjlighet att samarbeta med kliniker och specialister, därför att sjukvårdshuvudmännen inte tillåter och prioriterar forskning. Det är tiden och inte pengarna som är problemet, eftersom forskande läkemedelsföretag betalar sjukvården för dess kostnader i samband med prövningar, säger Anders Blanck.
Utvecklingen syns också i antalet anställda i industrin. Det totala antalet anställda inom Lif:s medlemsföretag har minskat med 35 procent de senaste sex åren och för de som jobbar med kliniska prövningar har antalet sjunkit ännu mer - 40 procent.
– Det gäller att alla aktörer – hälso- och sjukvården, industrin, myndigheter och staten gemensamt identifierar hindren och vidtar åtgärder. Målet bör vara att antalet startade prövningar i Sverige ska öka med 20 procent på tre år, säger Anders Blanck.
Trenden är tydlig hur de forskande läkemedelsbolagen jobbar med outsourcing. Antalet prövningar som är helt eller delvis outsourcade var 2010 i klar majoritet.