Dåligt bolagsår för Danmark
Sämsta siffrorna på tio år. Tio biotech-bolag lade ner och fem nya startades i Danmark under 2010.
2010 blev också året då antalet biotech-bolag som lade ner sina verksamheter blev högre än antalet bolag som startades. Åtta danska biotech-bolag lade ner verksamheten och två bolag såldes under året. Antalet bolag som lade ner har ökat de senaste fyra åren, se tabell.
Nedlagda/uppköpta Nystartade 2006 1 10 2007 5 14 2008 6 13 2009 9 9 2010 10 5 Totalt 31 51
Totalt har nu Danmark 159 bioteknik-bolag, enligt en undersökning som den danska branschorganisationen Dansk biotek gjort.
Det minskade entreprenörsskapet är ett resultat av den finansiella krisen, enligt branschorganisationens ordförande Søren Carlsen.
- Idag finns inte så många fonder och stiftelser som stöttar nya företag. Bristen på kapital är anledningen till att det inte bildades så många bioteknik-bolag under 2010 som det gjort tidigare år, säger han.
Søren Carlsen vill inte säga att investerarna blev skrämda under krisen, även om flera av dem brände sig på projekt som inte levde upp till förväntningarna.
- I Europa har vi ännu inte har lärt oss att det går upp och ner i ekonomin, till skillnad från USA där de har gått igenom tre-fyra konjukturcykler. När folk inte vill investera under en pågående kris riskerar vi att få en snöbollseffekt.
Søren Carlsen efterfrågar visionära politiker i Europa, som bland annat kan släppa till mer riskkapital i branschen genom att ingå avtal om pensionsfonder och liknande.
Bristen på eget kapital kan också innebära att personer med intressanta projekt inte vågar ge sig ut i näringslivet.
- Det är ingen tvekan om att det råder pengabrist och den följande osäkerheten håller många tillbaka. Många forskare vid universiteten som har spännande idéer kommer att bli rädda redan vid tanken på att jaga kapital, säger Søren Carlsen.
Av de fem nya företagen som startades under 2010 finns tre traditionella bioteknikföretag som arbetar med att utveckla läkemedel. Det ena är Concit pharma, som utvecklar ett nytt läkemedel för behandling av neurologiska sjukdomar med särskilt fokus på Parkinsons sjukdom. den andra är Conrig pharma, som arbetar med att utveckla ett nytt läkemedel för att behandling av atopiskt eksem och det tredje företaget är Minervax, som utvecklar ett vaccin mot streptokockinfektioner.
De två icke-traditionella företagen är Epres2ion, som erbjuder tjänster relaterade till utveckling av bland annat cellinjer och kloning, samt Nanoference som utvecklar nanopartiklar som ska leverera medicin till rätt ställe i kroppen.