Stopp för patent på stamceller
Nytt EU-beslut kan häva befintliga patent på totipotenta stamceller.
Vad säger lagen? Enligt den europeiska patentlagen, liksom i nationell lagstiftning inom EU, är det inte tillåtet att ta patent som går emot moral och allmän ordning.
Patentlagarna hänvisar också till ett EU-direktiv från 1998 om patenterbara biotekniska uppfinningar som bland annat slår fast att människokroppen inte är patenterbar.
Det går inte heller att ta patent på användningen av mänskliga embryon för industriella eller kommersiella ändamål.
Undantaget är uppfinningar som har ett syfte att behandla eller diagnostisera mänskliga embryon. I realiteten innebär det att all embryonal stamcellsforskning där embryot dör när celler tas ut faller under lagen och därför inte går att patentera.
Även totipotenta stamceller räknas som liv enligt EU-domstolen. Det innebär att det inte går att ta patent på denna typ av embryonala stamceller. Det betyder att befintliga patent på forskning med dessa stamceller kan upphävas i domstol.
Nyligen kom ett utlåtande från EU-domstolens generaladvokat om patentering på totipotenta stamceller, det vill säga celler i ett stadium som kan utvecklas till vilken celltyp som helst. Enligt utlåtandet kan totipotenta stamceller inte patenteras då dessa celler kan utvecklas till hela organismer och därför räknas som liv. Nästa steg är att EU-domstolen kommer med sitt besked i frågan, men vanligtvis följer domstolen generaladvokatens utlåtande.
Maria Stenbäck, europapatentkonsult på Awapatent, menar att detta inte medför någon större praxisändring eftersom generaladvokatens utlåtande går i linje med det beslut som Europapatentverket, EPO, fattade redan i november förra året. Men det finns patent som kan hävas om beslutet går igenom.
– Det finns patentverk som godkänt sådana patentansökningar tidigare. Dessa patent kan upphävas i domstol idag, säger hon.
Diskussionen om totipotenta stamceller grundar sig i en patentansökan som ett företag lämnade in till både EPO och en tysk domstol. När den nekades i EPO men godkändes i den tyska domstolen lyftes frågan för att klargöra definitionen av när ett liv börjar.
– I och med utlåtandet, som troligtvis blir ett beslut, har defintionen blivit tydlig. Ett liv börjar redan vid det stamcellsstadium då cellerna kan utvecklas till att bli en hel organism, säger Maria Stenbäck.
I USA gick diskussionen om det går att ta patent på liv het förra året i och med att den federala domstolen i New York i mars 2010 ogiltigförklarade det amerikanska företaget Myriad Genetics patent på bröstcancergenerna BRCA1 och BRCA2. Principen är densamma när det kommer till patent på stamceller.
– I Europa finns sedan flera år tillbaka regler som säger att det inte går att patentera människan, oavsett i vilket skede det mänskliga livet är i, säger Maria Stenbäck.
Fritt från EU Europapatentverket, EPO, är fristående från EU och därför inte bundet av beslut från EU-domstolen. I praktiken brukar dock EPO följa beslut som EU-domstolen tar.
I diskussionen om patent på stamceller finns förutom den moraliska aspekten också frågan om vilken nytta patenten har. En del hävdar att patenten stoppar forskningen och allmännyttan. Men Maria Stenbäck håller inte med om att patenten sätter käppar i hjulet för stamcellsforskningen.
– Faktum är att patenten är en förutsättning för att läkemedlen överhuvudtaget ska kunna utvecklas. Inga forskningsföretag vill satsa pengar på att forska på områden som inte är skyddade av patent eftersom att det är alldeles för riskabelt, säger hon.