Storbritannien går in i ESS
Blir den 17:de partnern i neutronforskningsprojektet i Lund.
European spallation source European spallation source, ESS, ska bli ett flervetenskapligt forskningscentrum baserat på världens mest kraftfulla neutronbaserade partikelaccelerator. Här ska forskare bland annat kunna studera framtidens material, från plaster och proteiner till mediciner och molekyler, för att förstå hur de är uppbyggda och fungerar.
I samband med att Storbritannien går in som partnerland får representanter från landet också plats i ESS-bolagets styrkommitté.
- Storbritannien är en viktig ny partner i ESS-projektet. ESS kommer att dra nytta av den tekniska och vetenskapliga sakkunskap som utvecklas på neutronkällan ISIS utanför Oxford. Storbritanniens forskare kommer att få direkt tillgång till världens främsta neutronkälla när den är klar under 2019, säger Lars Börjesson, ordförande för ESS:s styrkommitté.
Idag stödjer 16 länder ESS-projektet. Alla partnerländer har bidragit till uppbyggnadsfasen. Som värdland har Sverige tillsatt 280 miljoner kronor i denna fas. Sverige och Danmark är sedan tidigare värdländer för forskningsanläggningen.
Läs mer om ESS:
Danmark delägare i ESS
ESS får 200 miljoner från Tyskland
Nu är ESS bolag
Han ska leda ESS:s forskning
Sven Landelius ordförande i ESS