Ung entreprenör
Som expert på bakterier och med en egenutvecklad mätteknik har Johan Malmström utsetts till en av landets mest lovande unga forskare.
– När jag fick reda på det fattade jag det där idrottarna brukar säga när de blir intervjuade direkt efter en seger, att de inte riktigt fattar vad som hänt. Det kändes väldigt stort, säger han.
Johan Malmströms forskning handlar om att förstå varför vissa bakteriestammar orsakar allvarliga sjukdomar och hur bakterier utvecklar resistens mot antibiotika.
– Om bakterierna blir resistenta får det allvarliga konsekvenser för sjukvården. Operationer skulle bli farligare och det skulle bli svårt att bota en hel del vanliga sjukdomar. Det är ett väldigt skrämmande framtidscenario.
Det som gör Johan Malmströms forskning unik är inte forskningsområdet utan den metod han använder. Han har utvecklat en teknik som bygger på att använda masspektrometri – ett sätt att mäta många proteiner på samma gång – kombinerat med bioinformatik och dataanalys.
Sammantaget gör det att man inte bara kan mäta många bakterier snabbt utan även fort analysera resultaten.
– Genom att analysera alla proteiner från en bakterie på en gång, vilket man kan göra med min metod, kan urvalsprocessen av måltavlor för läkemedelsutveckling göras mycket snabbare. Vi snackar om att processen blir hundratals gånger snabbare.
– Dessutom tror jag att man kommer att kunna göra framtida läkemedel mer pricksäkra. Vet man mer exakt varför en viss bakterie gör oss sjuka så räcker det ju att angripa just det problemet, i stället för att som i dag angripa det med antibiotika som slår väldigt brett.
Johan Malmström Familj: Gift med Emma, två barn, 4 och 6 år gamla.
Bor: I Lund, som också är staden han växte upp i.
Karriär: Biomedicin vid Lunds universitet 1995–98, forskarskola på stipendium från SSF 1998–99, doktorandstudier vid Lunds universitet 1999–2003, postdok vid Institute for systems biology i Seattle 2003–2004, forskarassistent vid tekniska högskolan i Zürich 2003–2007, forskningsassistent vid avdelningen för immunoteknolgi vid Lunds universitet 2007–.
Startat: Bolagen Ludesi (Lund 2001) och Biognosys (Zürich 2009).
Fritidsintressen: Älskar att åka skidor, både utför och längd. Tränar så mycket det går, springer när inte snön räcker för skidor. Seglar på sommaren.
Johan Malmström
Familj: Gift med Emma, två barn, 4 och 6 år gamla.
Bor: I Lund, som också är staden han växte upp i.
Karriär: Biomedicin vid Lunds universitet 1995–98, forskarskola på stipendium från SSF 1998–99, doktorandstudier vid Lunds universitet 1999–2003, postdok vid Institute for systems biology i Seattle 2003–2004, forskarassistent vid tekniska högskolan i Zürich 2003–2007, forskningsassistent vid avdelningen för immunoteknolgi vid Lunds universitet 2007–.
Startat: bolagen Ludesi (Lund 2001) och Biognosys (Zürich 2009).
Fritidsintressen: Älskar att åka skidor, både utför och längd. Tränar så mycket det går, springer när inte snön räcker för skidor. Seglar på sommaren.
Det är 13 år sedan Johan Malmströms dröm föddes. Under en förberedande forskarskola – faktiskt också den ett stipendium från SSF – jobbade han med ett projekt på Astrazeneca i Lund. Där kom han för första gången i kontakt med masspektrometrin. Insikten som drabbade honom var så klart att det här var ett smartare och snabbare sätt att forska än det klassiska. Varför bara undersöka ett protein i taget, bit för bit, när man med den här metoden kunde undersöka stora mängder hela protein samtidigt och dessutom snabbt få fram all information om dem?
Insikten var visserligen sann , men också aningen färgad av ungdomlig optimism.
– Ja, jag var helt klart lite naiv, för även om tekniken fanns på plats så fanns inte metoderna. Det handlar ju om oerhört komplexa saker, så även om man kunde undersöka bakterier mycket snabbare och bättre så kunde man inte göra så mycket med informationen man fick, säger han.
Å andra sidan var det nog just där som denne framtidens forskningsledare föddes och hittade sitt kall. För i stället för att återgå till de forskningsmetoder som redan var etablerade, bestämde sig Johan helt enkelt för att skjuta upp studiet av själva bakterien och i stället lösa problemet han just hade stött på.
– Jag försökte hitta metoder och mjukvara som kunde analysera, men hittade inga. Det var så tanken föddes, att jag nog skulle få lösa det själv i stället.
Att lösa det själv verkar falla sig naturligt för Johan Malmström. Det var därför han sökte sig till forskningen. Forskningen fick han med sig redan från barnsben eftersom mamma är doktorerad läkare och pappa professor i matrixbiologi, båda i Lund.
– Det jag fått starkast från dem är nog just lusten att upptäcka nya saker och att själv ta reda på fakta och sanningar, alltså att inte bara ta del av sådant andra tagit reda på utan att själv bidra med något.
Under 2000-talets första år genomförde han sin doktorandutbildning och startade sitt första företag, Ludesi. Verksamheten utvecklades dock åt ett annat håll än tanken först varit, varför Johan lämnade bolaget efter en ganska kort tid.
År 2003 åkte han istället till Seattle för postdokstudier på Institute for systems biology under ledning av professor Ruedi Aebersold, en av världens ledande auktoriteter inom masspektrometri.
Ett år senare följde Johan med när Aebersold flyttade tillbaka till hemlandet Schweiz och tekniska högskolan i Zürich. Där arbetade de tillsammans med vad som kallas tredje generationens masspektrometriteknik. Och det var där som metodiken och tekniken för att tolka alla data började falla på plats. Det ledde till att Aebersold, Malmström och ytterligare ett par forskare i gruppen startade Biognosys i Schweiz där Johan även blev vd.
– Bolaget går bra, har ett 20-tal anställda och arbetar med att hjälpa läkemedelsföretag att göra analyser av proteiner som ingår i pågående läkemedelsutveckling.
Johan Malmström har nyss lämnat vd-skapet för bolaget och tycker att han står inför sina sex bästa år hittills i karriären.
– Det ska bli galet roligt att få sex år av relativ frihet där jag kan bygga upp min egen forskargrupp och välja åt vilket håll vi ska gå. Jag tror att det kommer att bli en jättespännande resa. Förhoppningsvis lyckas jag bra, jag kommer i vart fall inte att ha någon annan att skylla på.
Precis som idrottarna också skulle ha sagt.