23948sdkhjf

Refaat el-Sayed lämnar Hebi

Den skandalomsusade fd Fermenta-vd:n, avgick från vd-posten i Hebi efter tumultartad stämma.
Vid läkemedelsbolaget Hebi health cares årsstämma den 16 maj uppstod tumult då bolagets vd, Refaat el-Sayed, beslutat att lämna bolaget.

– Jag har inga mer pengar. Jag kan inte hjälpa bolaget, sade Refaat el-Sayed vid årsstämman.

Fermenta-skandalen



1981 köpte Refaat el-Sayed pencillintillverkaren Fermenta i Strängnäs av läkemedelsbolaget Astra. Genom ett saftigt lån från elektronikkedjan Electrolux köpte han upp tre läkemedelsbolag och lyckades få Fermenta att expandera på väldigt kort tid vilket resulterade i att Fermentas aktie steg i skyarna.

1985 utnämndes Refaat el-Sayed till “Årets svensk” i nyhetsprogrammet Rapport.

Straxt efter uppdagades det att Refaat el-Sayed inte hade den doktorsexamen i biokemi som han påstått sig ha. I samband med avslöjandet rasade Fermenta-aktien och efter att en stor affär med Volvos Pehr G Gyllenhammar avblåsts tvingades han att lämna vd-posten på Fermenta.

1986 upptäckte Fermentas revisorer omfattande ekonomiska oegentligheter i bolagets redovisning. Refaat el-Sayed dömdes till sex års fängelse för bokförings- och insiderbrott.
Runt millenieskiftet lockade Refaat el-Sayed investerare att finansiera en ny affärsidé där läkemedelssubstanser och operationskläder skulle tillverkas billigt i egyptiska fabriker med billiga råvaror och subventioner från den egyptiska staten. Han fick då in 420 miljoner kronor i en nyemission från bland annat läkare, sjuksköterskor och veterinärer. Pengarna räckte inte långt och fabrikerna, som är färdigbyggda, står idag stilla. I slutet av 2009 kastades bolaget ut från sin handelplats, NGM-börsen, då aktievärdet var nere på ett öre aktien.

Refaat el-Sayed var väldigt omnämnd i pressen under 80-talet vid den så kallade Fermentaskandalen, då han som vd för pencillinbolaget Fermenta under flera år lyckades fiffla med företagets ekonomi samt ljög om en doktorsexamen han inte hade. Han dömdes till sex års fängelse för bokföringsbrott och för brott mot insiderlagstiftningen.

Inför den nuvarande årsstämman sålde Refaat el-Sayed alla de aktier han ägde i Hebi health care via sitt holdingbolag Hebi holding. Köpare var Mikael Skönborg, som i egenskap av huvudägare valdes till bolagets nya vd och fick en plats i bolagsstyrelsen. Mikael Skönborg driver bland annat egen konsultverksamhet och har varit styrelsesuppleant i Hebi health care.



Hebi health care ska nu
rekonstrueras och ta in en nyemission. Styrelsen har föreslagit att bolagets verksamhet ska breddas till att köpa vinstdrivande verksamheter som fastigheter och på så vis dra nytta av att bolaget har rätt till skattefria vinster upp till 200 miljoner kronor. Villkor för emissionen kommer att presenteras senare.

Hebi health care är ett bolag med tre olika verksamhetsgrenar. Finkemi - med verksamhet i Egypten, tillverkar substanser till läkemedelsindustrin. Läkemedel - producerar naturläkemedel, Hygien - utvecklar fibertyg för egenvård, hygien och medicinteknisk industri.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078