Big pharma och hepatitkriget
Merck, och den nya samarbetspartnern Roche, tar täten i big pharmas kamp om hepatitmarknaden.
Ungefär samtidigt som FDAs rådgivande kommitté gjorde tummen upp för Mercks preparat Victrelis godkände de läkemedelskandidaten Incivek, med den aktiva substansen telaprevir, från konkurrenten Vertex pharmaceuticals. Båda preparaten är kombinationspreparat som ska ges tillsammans med adekvat behandling. Efter kommitténs rekommendationer har både Merck och Vertex rustat inför ett massivt marknadföringskrig.
Nu har Merck gått samman med Roche och får hjälp med att marknadsföra Victrelis. Dessutom ska de båda bolagsjättarna tillsammans utveckla en helhetslösning, en cocktail med adekvat behandling och kombinationsläkemedel i ett, genom att kombinera nya och existerande hepatitläkemedel ur bolagens portföljer.
Trots att Vertex har starkare resultat från kliniska prövningar än Merck ska Mercks marknadsföringskraft inte underskattas, säger Damien Conover, analytiker på den amerikanska tidningen Morningstar till nyhetsbyrån Reuters. Resultaten från kliniska prövningar med Vertex preparat Incivek har i 79 procent av behandlade patienter visat positiv effekt medan Mercks Victrelis fick positivt utslag hos 66 procent av patientgruppen. Dessutom ska patienterna i Vertex studie ha varit sjukare.
Victrelis är ett läkemedel för behandling av vuxna patienter med kronisk hepatit C som fortfarande har leverfunktion kvar. Patienterna ska antingen inte ha behandlats alls, eller inte har visat någon förbättring av tidigare behandlingar. Preparatet godkändes för behandling i kombination med peginterferon alfa och ribavirin. Fas III-studier med preparatet visade att hos två tredjedelar av de behandlade patienterna kunde inga spår av virus registreras 24 veckor efter att behandlingen stoppats. Detta efter att patienterna behandlats med standardbehandling (peginterferon alfa och ribavirin) och Victrelis.