23948sdkhjf

Därför är det så svårt

15 life science-kändisar berättar i en ny bok om svårigheterna att få ut medicinska innovationer på marknaden och vad som krävs för att det ska bli lättare.
I boken, Den oförlösta forskningen, ger forskare, entreprenörer, företagsledare, myndighetschefer och styrelsetoppar sin syn på den medicinska utvecklingen i Sverige . Boken ges ut av Samhällsförlaget Renstig & Källén Publishing och riktar sig i första hand till beslutsfattare och opinionsbildare. Syftet är att ge en samlad bild av en komplex bransch för att ge politikerna förutsättningar att fatta välgrundade beslut som påverkar life science-industrin.

- En bok är den absolut bästa plattformen för en bra debatt då den har ytrymme för en seriös analys och diskussion som läsaren kan gå tillbaka och bläddra i för att verkligen förstå problematiken, säger Anna Karin Källén, förläggare och redaktör på Samhällsförlaget Renstig & Källén.

- Vi har gett boken till utbildningsminister Jan Björklund och kommer att ge den till andra politiker. Vi har dessutom haft flera diskussioner med landstingen i bland annat Uppsala med anledning av boken, så vi tror att budskapet går fram.

Den 9 september inviger dessutom förlaget en utställning på Arlanda flygplats med anledning av boken.

- Utställningen ska illustrera den svenska life science-branschen, vad den gör, hur det fungerar, vilka förutsättningar som finns samt några exempel på vad den har lett till, säger Anna Karin Källén.

Några citat ur boken:

”Även om man vet att det är bättre för framtiden att ägna sig åt att ta in ny kunskap, testa nya metoder och bli effektivare, så har man inte utrymme för det i dagens sjukvård. Det är sorgligt, för om läkare hade mer tid att forska, skulle de kunna driva fler forskningsprojekt och i högre grad anpassa och förbättra behandlingen för sina patienter efter de senaste rönen.” Kerstin Lindblad-Toh

”Jag anser att det finns en allvarlig lucka i det nuvarande finansieringssystemet för projekt som är angelägna för samhället, till exempel inom antibiotika.” Arvid Carlsson

”Det är för många trösklar idag och för lite incitament för att driva och utveckla forskningstunga bolag. Framförallt i början när det är som tuffast”. Bengt Ågerup.

”Där kunskapen finns – där finns huvudkontoret. Därför gäller det att ha huvudkontor, forskning och utveckling och avancerad produktion här, för att förhindra kompetensflykt”. Bengt Ågerup.

”I grund och botten finns det för få ägare i Sverige och de är livrädda för den här risken och komplexiteten som finns i vår bransch”. Peter Ehrenheim.

”Medelstora företag har bäst möjligheter att snabbt växa genom en innovation, för de har en viss kritisk massa och infrastruktur som kan ta hand om och utveckla idéer. Det är därför det är så viktigt att satsa på de små och medelstora företagen, för det är i dem som jobben skapas och innovationer kan utvecklas. ” Akbar Seddigh.

”Vi behöver stärka det svenska självförtroendet. Vi har varit ledande. Vi kan bli det igen. Vi måste våga ta goda idéer till marknaden”. Thomas Eldered.

I boken möter du:

Bengt Ågerup, forskare och grundare av estetikföretaget Q-Med

Arvid Carlsson, emeritus professor vid Göteborgs universitet, Nobelpristagare i medicin

Mathias Uhlén, professor vid KTH, leder Proteinatlas-projektet vid Science for life laboratory

Peter Ehrenheim, vd GE Healthcare Life Sciences

Kerstin Lindblad-Toh, professor vid Uppsala universitet, Science for life laboratory

Peter Sjöstrand, styrelseproffs, Active Biotech, Karolinska Development

Gunnar von Heijne, professor vid Stockholms universitet, Science for life laboratory

Kirsti Gjellan, fabrikschef Pfizer i Strängnäs

Thomas Eldered, vd Recipharm

Ashkan Pouya, styrelseordförande Serendipity

Nancy Pedersen, professor vid Karolinska Institutet, och föreståndare för befolkningsstudien Lifegene

Akbar Seddigh, styrelseordförande i Sweden Bio, Elekta, Innovationsbron

Christina Åkerman, Läkemedelsverkets generaldirektör

Lennart Persson, förvaltningsdirektör för Nya Karolinska Solna

Jan Arne Jakobsen, Sverigechef Abbott
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063