Unik Alzheimerstudie på KI
Forskare har följt syskon som drabbats av sjukdomen.
Med hjälp av en PET-kamera kunde forskarna se hur glukosmetabolismen minskade, något som fungerar som en mått på nervcellernas kommunikationsförmåga. Detta långt innan diagnos och innan symtomen ens uppstod hos syskonen. Hos de friska syskonen hittades ingen sådan påverkan på glukosmetabolismen.
Genom att följa sjukdomsförloppet, långt innan diagnos fram till de sjuka syskonens död, har forskarna fått viktig kunskap om Alzheimers. Något som på sikt kan leda till bättre läkemedel och bättre behandlingar.
- Kunskaperna om de ärftliga formerna av Alzheimer, där vi vet att det finns en ökad risk att insjukna i Alzheimer, kan användas inom all Alzheimerforskning. Tidsförloppet vid Alzheimer börjar ofta långt innan diagnos och om vi vet hur sjukdomen utvecklas i hjärnan kan det förhoppningsvis ge oss bättre behandlingsmöjligheter och nya läkemedel i framtiden, säger Agneta Nordberg, professor vid institutionen för neurobiologi, vårdvetenskap och samhälle vid Karolinska institutet, som ansvarat för studien.
Studien publicerades i Journal of Alzheimers disease.