23948sdkhjf

Samarbete - nyckeln till framgång

Vi reder ut samarbetsmöjligheterna som gör att ditt bolag kan ta nästa steg.
Som litet biotechföretag kan det vara svårt att stå på egna ben. Lösningen är oftast olika typer av samarbeten.

Labblokaler, specialutrustning och tillgång till olika typer av spetskompetens – det är både kostsamt och svårt att gå från forskningsidé till färdig produkt. Oftast lönar det sig att skaffa kompetenta samarbetspartners istället för att ”uppfinna hjulet på nytt”.

– Alla samarbeten är bra, även om det ofta är dyrt att ta hjälp utifrån. Men gör man en kostnadnyttoanalys kommer man i de flesta fall upptäcka att det kostar ännu mer att sätta ihop en helt egen organisation, säger Anders Vahlne, vd och forskningschef på Chrontech pharma.

Olika typer av samarbeten
CRO/CMO Akademi

+ Besitter unik spetskompetens, som ofta inte går att bygga upp inom ett litet bolag. De är experter på det de gör, vilket innebär att du inte behöver ”uppfinna hjulet på nytt”.
+ Tillgång till specialutrustade lokaler, avancerade instrument och spetskompetens.
- Det är dyrt och det finns en risk för att du hamnar i en beroendeställning till prövnings- eller tillverkningspartnern. - Ej kommersiellt fokus och det finns risk för att projektet prioriteras lågt.

Big pharma: Stora läkemedelsbolag, som till exempel Astrazeneca och Pfizer. + Enorma resurser, både ekonomiska och kunskapsmässiga. Fokus på det kommersiella. - Som litet företag finns risken att bli bortprioriterad i det stora företagets internpolitik.
Chrontech pharma är ett biotekniskt forskningsföretag som utvecklar läkemedel mot kroniska sjukdomar, som till exempel kroniska hepatit C-virusinfektioner. Genom åren har företaget samarbetat med bland annat Karolinska institutet, det stora bioteknikföretaget Transgene och en mängd olika CRO-bolag.

– All vår icke-kliniska forskning bedrivs på KI och i deras lokaler, med finansieringsbidrag från vårt bolag. Det gör att vi slipper sätta upp den infrastruktur som krävs, eftersom den redan finns där. Vi har heller inget arbetsgivaransvar för forskarna.

Anders Vahlne beskriver det hela som en vinn-vinn-situation där KI tar betalt och dessutom kan låta sina doktorander delta i forskningen. När det kommer till nästa steg, att testa läkemedel kliniskt, anser han att samarbeten i princip är oundvikliga.

– När det kommer till exempelvis toxstudier på djur så är man hänvisad till att använda sig av de aktuella CRO som finns. Det är omöjligt för ett litet bolag att ha till exempel den djurhållning som krävs.

De kliniska prövningarna av Crontech pharmas hepatitvaccin utförs på Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge, men när det kommer till praktiska detaljer som elektronisk datainsamling, monitorering och protokollskrivning så tar man hjälp av CRO-

bolag.

– Det är en balansgång att hitta rätt sorts samarbetspartners. Det ska helst inte vara ett för stort bolag, för då riskerar man att hamna i väntelista. Man vill vara en prioriterad kund, men samtidigt måste givetvis företaget ha den kapacitet och sakkunskap som krävs.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063