Dödligt dilemma
Att läkemedel används vid avrättningar i USA är inte olagligt och det är inte mycket läkemedelsbolagen kan göra åt det.
Det danska företaget Lundbeck, vars läkemedel Pentobarbital används vid avrättningar i flera amerikanska delstater, står inför ett svårt dilemma. Ska de sluta sälja läkemedlet till USA och därmed svika de patienter som behöver det , eller ska de fortsätta försäljningen och på så sätt bidra till avrättningen av dödsdömda fångar?
Frågan har varit aktuell sedan läkemedlet första gången användes vid en avrättning i delstaten Oklahoma i slutet av år 2010. Anledningen var att USA fick brist på det läkemedel som användes innan – Tiopental. Detta som en följd av att flera länder och företag som tillverkar läkemedlet slutade sälja det till USA, för att motarbeta dödsstraffen.
Enligt Lundbecks presschef Mads Kronborg blev företaget aldrig underrättat när Pentobarbital började användas i avrättningssyfte, utan de fick reda på det via medierna.
– Det USA gör är en hemsk felanvändning av vårt läkemedel. De använder det till motsatsen av vad det är till för. Vi tillverkar mediciner för att främja patienternas hälsa och för att rädda liv, inte för att döda, säger Mads Kronborg.
Och Lundbeck är inte ensamma i den kniviga positionen. Även det indiska företaget Kayem Pharmaceuticals, som tillverkar Tiopental, har hamnat i en liknande sits.
I april i år stoppade företaget försäljningen av sitt läkemedel till USA och hänvisade till att de amerikanska dödsstraffen går emot hinduismens etik.
Storbritannien har av samma skäl förbjudit exporten av tre olika läkemedel till USA i april i år. De läkemedel som förbjudits är Pankuroniumbromid, Kaliumklorid och Pentobarbital – alla ingredienser i USA:s dödliga injektioner. Storbritannien funderar även på att förbjuda exporten av Tiopental och uppmanar andra EU-länder att göra detsamma.
Men för Lundbeck är stoppad försäljning inget alternativ, trots att Pentobarbital står för mindre än en promille av företagets intäkter.
– Vår största prioritet är patienterna. Läkemedlet är ämnat för personer med svår epilepsi, som i vissa fall riskerar att få allvarliga hjärnskador eller till och med avlida utan behandling. För dessa patienters skull kommer vi att fortsätta sälja Pentobarbital till USA. Dödsstraff är även ett politiskt ställningstagande och avrättningarna kommer inte att upphöra bara för att Pentobarbital försvinner från marknaden. Då kommer de bara att hitta ett annat läkemedel att ersätta det med, säger Mads Kronborg.
Företaget har dessutom försökt hänvisa till licensavtalet och att inga kliniska studier har genomförts på läkemedlets effektivitet när det gäller att döda - allt utan resultat.
Och faktum är att användningen av läkemedlet vid avrättningar inte är olaglig. Enligt amerikansk lag kan ett godkänt läkemedel skrivas ut av en legitimerad läkare för vilket användningsområde eller dos som helst. Beslutet ska baseras på läkarens professionella omdöme och kunskap samt ska anses vara passande för patientens behov. Lagarna runt detta regleras av varje individuell delstat.
– Det som de amerikanska anstalterna sysslar med är så kallad off label-användning. Det är inte mycket ett företag kan göra åt det, om myndigheterna i det landet accepterar det. Om Lundbeck ändå vill göra något återstår helt enkelt att sluta sälja läkemedlet till USA, berättar Anita Finne Grahnén, expert inom regulatoriska frågor på Lif.
Lundbecks nya strategi är att vara mer aktiva i olika medier och berätta sin sida av historien. I nuläget är Lundbeck det enda företag som har rätt att sälja Pentobarbital till USA. De har övervägt att sälja preparatet till ett annat företag, men det är osäkert hur det blir. Frågan är om påtryckningar utifrån kan få fängelser att sluta använda Pentobarbital?