23948sdkhjf

Sverige på efterkälken

Diskussion i Almedalen om hur skatteincitament påverkar svensk forskning.
Omvärlden satsar hårt på skattelättnader för forskning och utveckling, det menar Roger Persson Österman, skattejurist vid Ernest & Young. I måndags inledde han ett av seminarierna i Almedalen med att beskriva trenden att stödja forskning genom skatteincitament.

Två vanliga metoder är tax credit och superdeduction. Tax credit resulterar i en nedsättning eller återbetalning av bolagsskatt i proportion till de summor som har lagts på FoU. Superdeduction medför att företaget får dra av mer pengar än det har satsat på FoU.

Andra metoder som används är sänkta arbetsgivaravgifter för personal som arbetar med forskning, samt snabbare avskrivning på forskningsrelaterade tillgångar. Roger Persson Österman presenterade också det nya fenomenet innovationsboxen, som innebär lägre skatt på inkomster från innovation.

Representanter från riksdagen, Almega, Chalmers tekniska högskola, Svenskt Näringsliv, AstraZeneca, Saab och Volvo diskuterade därefter konkurrenssituationen och olika skatteåtgärders betydelse för svensk forskning. Flera av deltagarna framhöll att Sverige riskerar att halka efter de länder som har infört skatteincitamenten och bli mindre attraktivt för forskningsverksamhet.

Seminariet ”Rabatt på forskning och utveckling - gör skatteincitament oss mer innovativa?” finns på www.tvalmedalen.se/1807

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063