23948sdkhjf

Stora utmaningar för branschen

Många åsikter om framtidens life science-industri på SALSS.
Bättre innovationsklimat, nya finansieringsmodeller och alternativa sätt att samarbeta – inledningen på årets Swedish american life science summit var vikt åt framtidens life science-industri.

— Med nya globala sjukdomsmönster och en ökande andel av befolkningen som drabbas av diabetes och andra livsstilssjukdomar ställs krav på individualiserade medicinska behandlingar, både vad gäller läkemedel och fysisk aktivitet och livsstil, sade förmiddagens första talare Carl Johan Sundberg, Karolinska institutet.

Socialminister Göran Hägglund konstaterade att life science-sektorn är en nyckelsektor där utecklandet av innovationer har en kritisk roll. Han påtalade också Sveriges internationellt framstående roll inom området, men belyste samtidigt det faktum att det behövs åtgärder för att behålla den framstående positionen.

— Bland annat presenterar regeringen en nationell innovationsstrategi hösten 2012 och i detta nu fattas beslut om en nationell läkemedelsstrategi med syfte att bland annat öka kostnadseffektiviteten i läkemedelsanvändningen, sade Göran Hägglund.

Mest debatt blev det dock under Richard Bergströms, vd på den europeiska läkemedelsmyndigheten Efpia, presentation av hur life science-industrin ska möta morgondagens utmaningar. Han konstaterade att nya typer av samarbeten, exempelvis mellan den privata och den offentliga sektorn, måste komma till stånd.

— Dessutom kan inte enskilda företag längre hålla på sin kunskap och sina molekyler. För att lyckas ta fram ny läkemedel i framtiden måste företagen poola sina tillgångar, sade Richard Bergström.

Många bland åhörarna höll med honom, men en hel del var av en annan åsikt och menade att satsning på enskilda entreprenörer snarare än stora samarbeten är vägen att gå för att skapa ett innovativt klimat och nya produkter.

Utmaningarna för framtidens life science var också ämnet för förmiddagens avslutande paneldiskussion. Fokus var lösningar snarare än problem och paneldeltagarna som representerade både industrin och akademin gav alla olika förslag utifrån sina egna erfarenheter.

— En stor del av de läkemedel som finns på marknaden idag har inte testats på kvinnor. Flera av dem har dragits tillbaka eftersom de har visat allvarliga biverkningar hos kvinnor. Ett sätt för läkemedelsindustrin att överleva i framtiden är att inte ta fram läkemedel som bara utvecklats för 50 procent av befolkningen, sade Florence Haseltine, grundare av Society for woman's health research.

Årets Swedish american life science summit är det sjunde i ordningen.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.11