Medicon village blickar framåt
Nytt institut för omvärldsanalys tar plats i Astrazenecas gamla lokaler i Lund.
Insitutet ska analysera och integrera olika strategiska beslut som tagits för att utvärdera hur olika metoder fungerar. Högst prioriterat är små och medelstora företag i och med att de ofta saknar resurser för att att göra en egen omvärdsanalys.
I och med att det tar mellan 10-15 år att utveckla en idé till en färdig produkt är risken stor att den globala marknaden ändras under utvecklingsperioden och det måste företagen hålla koll på, enligt Hans Henecke, näringslivschef på Region Skåne.
- För små avknoppningsbolag kan strategisk omvärldsanalys vara lika avgörande för tillväxt som att de sitter inne med de nya medicinska och tekniska lösningarna, säger han.
Projektet kommer att göra större trendanalyser inom två områden, individualiserad medicin och hembaserad avancerad vård som bland annat innefattar tekniska lösningar och organiseringen av vården.
Insitutet tar plats i Astrazenecas gamla lokaler i Lund, i forskningsparken Ideon medicon village, och har fått 12 miljoner kronor i startbidrag från EU. Projektet drivs huvudsakligen av Lunds universitet men även Skånes universitetssjukhus, Region Skånes näringslivsenhet, Malmö högskola och Malmö stads F&U samt ett privat företag kommer att vara delaktiga i projektet.
Astrazeneca meddelade i mars 2010 att de skulle lägga ner hela forskningsanläggningen i Lund och flytta delar av den till Mölndal. Framtidsplanerna för anläggningen var oklara fram till i januari i år då en av grundarna till bygg- och anläggningsföretaget Peab köpte anläggningen av Astrazeneca för 450 miljoner kronor. Anläggningen omformas nu till ett nytt centrum för innovation, forskning och företagande och första verksamheten att starta i lokalerna är framtidsinstitutet. Astrazeneca lämnar lokalerna helt vid årsskiftet 2011/2012.