23948sdkhjf

Startar europeiskt resursbibliotek

Idag lanseras den europeiska versionen av Vetenskapsstadens Tools of science som en del i EU-projektet ABC Europe.
Sedan 2009 har Vetenskapsstaden varit den svenska representanten i EU:s satsning ABC Europe, ett projekt som ska sprida smarta lösningar som vuxit fram i olika bioregioner. Sveriges bidrag är bland annat Vetenskapsstadens webbplats Tools of science som ska hjälpa företag att spara pengar.

Vetenskapsstaden lanserade den första versionen av Tools of science 2006 och kom ut med en ny utgåva i våras. Webbplatsen är som ett bibliotek där företag kan låna allt från screeningutrustning och mikroskop till logistik- och produktionslösningar.

– Det finns mycket outnyttjade resurser i forskningsregioner som bolagen runt omkring inte vet om. Genom vår söktjänst kan ett litet forskningsbolag få tillgång till dyra mikroskop som bara utnyttjas till tio procent inom akademin och på så vis spara massvis med kapital som kan användas till annat, säger Teresa Soop som ansvarar för analys och utveckling på Vetenskapsstaden.

Idag, fredag, sjösätter Vetenskapsstaden en europeisk version av den svenska webbplatsen. Den europafierade sajten innehåller resurser från hela Europa och är öppen för alla bioregioner att söka i.

ABC Europe startade 2009 och avslutas i augusti 2012.

– Tanken med hela ABC Europe-projektet är inte alla deltagare ska komma på en massa nya lösningar utan att vi ska dela med oss av den kompetens vi har och sprida de verktyg som redan finns ute i de olika europeiska bioregionerna.

I ett av arbetsprojekten har ett träningsläger för entreprenörer utformats utifrån en lyckad modell i England. Stockholm science city har varit med och arbetat i projektet och i november arrangeras ett liknande träningsläger i Stockholm.

En annan bioregion har tagit fram en serie evenemang som kommer att hållas under hösten och våren där innovatörer och företag får presentera sina idéer för potentiella investerare, efter en draknästet-liknande modell. I Stockholm hålls en sådan träff under våren 2012. Stockholm science city har också tagit fram en mall för samarbeten mellan de europeiska bioregionerna med riktlinjer för bland annat delning av faciliteter, prismodeller, avtal och affärsmodeller.

– Riktlinjerna är till för att de akademiska institutioner som vill dela lokaler får hjälp och stöd i hur man går till väga, säger Teresa Soop.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.064