23948sdkhjf

Forskning och innovation i budgetpropositionen

Nytt i budgetpropositionen är bland annat skatteavdrag för FoU, förenkling av expertskatt samt utveckling av kvalitetsregistren.
De stora satsningarna i budgetpropositionen som regeringen lagt fram finns inom infrastruktur och arbetsmarknad. Totalt avsätts 15 respektive 176,3 miljarder kronor för 2012 och 2013.

Men budgeten innehåller även satsningar inom life science-området. För att stimulera innovation och ökad kommersialisering av forskningsresultat vill regeringen avsätta 133 miljoner kronor under åren 2012-2015. Av denna summa är 24 miljoner kronor öronmärkta för offentlig innovationsupphandling med syfte att öka användningen av offentlig upphandling för att skapa bättre lösningar inom de samhällsuppdrag som finansieras med skattebetalrnas pengar.

Även företagens rätt till avdrag för forskning och utveckling vill regeringen utvidga. I budgetförslaget ges därför företagen rätt till avdrag för utgifter för forskning och utveckling som rör verksamheten som helhet, och inte bara kärnverksamheten.

Också experskatten förenklas i höstens budget. Enligt regeringens förslag ska arbetstagare med en månadslön på mer än två prisbasbelopp alltid anses uppfylla de villkor om en viss kompetens som krävs för att denne ska omfattas av expertskattereglerna. Förhoppningen är att detta ska göra det mer attraktivt för internationella experter, forskare och andra nyckelpersoner att välja Sverige.

Genom att göra de så kallade 3:12-reglerna förmånligare vill regeringen stimulera nyföretagande och förenkla för mindre fåmansföretag. Schablonbeloppet i den så kallade förenklingsregeln höjs därför från 2,5 till 2,75 inkomstbasbelopp.

För att göra det attraktivare att förlägga högavkastande innovativ verksamhet i Sverige vill regeringen dessutom införa ett tak på 90 inkomstbasbelopp för hur mycket som måste beskattas som inkomst av tjänst.

Regeringen föreslår dessutom att de kvalitetsregister som finns utvecklas ytterligare. För att uppnå detta vill regeringen satsa 80 miljoner kronor från 2012.

I en strävan att öka kommerisaliseringen av forskningsresultat föreslår regeringen att lärosätena och deras holdingbolag får särskilda medel: 19 miljoner kronor 2012 och därefter 12 miljoner kronor per år. Syftet är att lärosätena ska bygga upp så kallade idébanker med forskningsresultat.

Utöver detta fortsätter de årliga anslagen som beslutades i forsknings- och innovationspropositionen 2008. Under 2012 innebär det 1,1 miljarder kronor. Medlen ska fördelas genom att 300 miljoner kronor går till lärosätenas anslag för forkning och utbildning på forskarnivå, 500 miljoner kronor satsas på strategiska forskningsområden, Vetenskapsrådet med flera får 200 miljoner kronor samt 50 miljoner kronor satsas vardera på infrastruktur respektive forskningsbaserade innovationer.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062