Helhetssyn ett måste för hälso- och sjukvård i världsklass
Under sommaren har den svenska life science-sektorn varit huvudnummer för flera möten på hög nivå. Inte minst under årets Almedalsvecka.
Jag välkomnar denna helhetssyn och tror att den är alldeles nödvändig för att vi ska kunna säkra en fortsatt god hälso- och sjukvård i Sverige. Det går inte att se på risken för sjunkande antal kliniska prövningar i Sverige, de minskade resurserna för forskning inom sjukvården eller de allt färre läkemedelsföretagen i Sverige som enskilda problem.
Att de olika delarna hänger samman är egentligen ganska logiskt. Vi behöver ha en betydande forskning och innovation på hemma-plan för att också hålla uppe antalet kliniska prövningar i Sverige. Samtidigt måste sjukvården ha möjlighet att prioritera resurser till forskning så att Sverige blir ett attraktivt land för företagen att göra prövningar i. Brister någon del av kedjan finns risken för en negativ spiral som leder till att vi i Sverige inte på samma sätt som tidigare får tillgång till den senaste utvecklingen och nyare behandlingsmetoder.
Behovet av god sjukvård och läkemedelsbehandling kommer bara att bli större med tanke på att vi blir allt äldre i Sverige.
Därmed är det också rimligt att tro att behovet av nya behandlingsmetoder kommer att öka liksom behovet av ökade resurser inom vården.
För att kunna säkerställa en långsiktigt god hälso- och sjukvård i Sverige för denna allt äldre befolkning, måste vi fortsätta att ha en helhetssyn på alla delar i utvecklingskedjan så att vi kan skapa goda förutsättningar för forskning, industri och sjukvård i Sverige.
Som myndighet måste vi självklart dra vårt strå till stacken och måna om att vårt led i kedjan fungerar på ett bra sätt. Genom den nationella läkemedelsstrategin, som regeringen offentliggjorde i slutet av augusti, kommer vårt bidrag att öka ytterligare. Läkemedelsverket har fått uppdraget att samordna och koordinera de projekt som ska genomföras, och kommer även att ha ansvaret för vissa av de prioriterade områdena i strategin. Genom läkemedelsstrategin kan vi skapa en nationell kraftsamling kring de mest prioriterade områdena och genom samverkan och helhetssyn uppnå visionen ”rätt läkemedelsanvändning till nytta för patient och samhälle”.
Christina Åkerman,
Gd Läkemedelsverket