Förhandsgranskning försenar KI-rapport
En ny granskning av Karolinska institutets forskning har gjorts och en rapport lämnades in till universitetet innan sommaren. Men innan den diariefördes fick de utvärderade forskargrupperna tycka till om sin bedömning.
När en liknande utvärdering gjordes av cancerforskningen på KI 2001 väcktes en del frågor då rapporten skrevs om efter att några av professorerna blivit missnöjda med sin bedömning. När universitetet nu gjort en ny utvärdering väljer de att förhandsgranska utvärderingen innan den diarieförs och görs offentlig.
– Det har varit viktigt för den interna processen att alla ska få se och höra och ge sina kommentarer innan vi stadfäster rapporten, säger Martin Ingvar, forskningsdekan på Karolinska institutet.
Alla granskade forskargrupper har getts möjlighet att påpeka felaktigheter som gör att utvärderingen skrivs om, något som ifrågasatts av forskare och professorer både innanför och utanför KI:s väggar.
Är det mycket i rapporten som kommer att ändras?
– Nej. Det är ungefär 20 ord totalt som kommer att ändras i hela rapporten. Alla ändringar görs på grund av faktafel i rapportdelen som utvärderar KI:s organisation. Inga ändringar kommer att göras i bedömningarna av de enskilda forskargrupperna, säger Martin Ingvar.
Kommer båda versionerna att finnas tillgängliga framöver?
– Ja, det första utkastet från den externa utvärderingsgruppen diarieförs tillsammans med dokument som visar vilka felaktigheter som ändrats, samt såklart även den slutgiltiga rapporten.
Originalrapporten lämnades in till KI i juli men diariefördes inte förrän nyligen.
Detta förklarar Martin Ingvar med att dokumenten ska ses som en mellanprodukt, trots att han i ett internt brev till KI:s anställda påpekar att dokumentet ska betraktas som en slutrapport.
På KI har en intern diskussion förts bland professorer där de ifrågasätter syftet med utvärderingen. Det har, enligt professorerna, varit oklart om utvärderingen ska rangordna forskargrupperna, om den ska användas för att utvärdera anslagsutdelningar eller om det är en intern revision av forskningen.
– Detta är en utvärdering av forskningskvaliteten. Syftet är att vi ska hitta de forskargrupper som behöver extra stöd och att vi använder det stöd vi fått från samhället på rätt sätt.
De individuella bedömningarna ska, enligt Martin Ingvar, endast användas lokalt vid institutionens kvalitetsarbete och inte externt. Men professorer som Biotech Sweden pratat med säger att de kommer att använda omdömena vid ansökningar av anslag.
– Det är klart att som med alla dokument kan forskarna använda det som de vill, säger Martin Ingvar.