23948sdkhjf

Se till att tjäna egna pengar

Det går inte att förlita sig på kapital utifrån.
Seminariets avslutande paneldiskussion gav ytterligare några handfasta tips till bolag som funderar på börsen. Det mest konkreta var att tjäna egna pengar.

— Istället för att vända oss till riskkapitalister tog vi i Q-med in en licens från ett Schweiziskt bolag och sålde deras produkter och kunde på så sätt tjäna egna pengar. Det lärde både företaget och de anställda att vårda ekonomin och vikten av att tjäna pengar innan man förbrukar dem, sade Bengt Ågerup.

Hans budskap var att det är för lätt att be om pengar utifrån och inte ta ansvar för att själv finansiera den egna verksamheten.

— I Next2b tittar vi alltid på om de företag som vi funderar på att investera i har en konkret plan hur de ska klara sig utan extern finansiering.

Även Per Carendi var inne på samma spår och beskrev hur han sett företag förändras när de första egentjänade pengarna trillat in.

— Då händer det något, då börjar företaget plötsligt vårda sina kostnader.

Samtliga av dagens talare konstaterade också att life science med åren har fått ett dåligt rykte på börsen och att det krävs ett antal framgångshistorier för att vända bilden.

— Bland annat bör det bli ett stopp för nya tveksamma introduktioner. Kanske kan branschorganisationerna bidra genom att poängtera hur viktigt det är att vara börsfähig innan man introducerar bolaget på någon lista, sa Per Carendi.

Ett recept för att nå framgång är enligt de tre talarna samverkan. Att flera små bolag arbetar inom samma område, har varsin företagsledning och slåss om samma pengar är inte särskilt produktivt.

— Man måste jaga en kritisk massa. Det går inte att sitta och göra allt själva men för att nå dit måste man börja jämka på den förväntan och den bild man har av det egna bolaget, sa Per Carendi.

Torbjörn Bjerke poängterade återigen betydelsen av en kompetent företagssledning.

— I Sverige finns mycket bra ledarskap inom forskning och utveckling, men det saknas internationell erfarenhet av företagsledning, sa Torbjörn Bjerke.

På frågan om vad som krävs för att underlätta för bolagen att utvecklas hade de tre branschprofilerna i stort sett samma önskan: mer statligt kapital, både i form av rena pengar och via skattesubventioner för personer som vill investera i dessa bolag. Bengt Ågerup efterlyste bland annat mer pengar till Vinnova för satsningar i bolag som ännu inte tjänar egna pengar men som visar att de vill.

— Man måste också i högre utsträckning fokusera på kommersialisering i ett tidigt skede och våga lägga ner projekt som inte ger någonting, sa Torbjörn Bjerke.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078