Ågerup: Alla bolag ska inte vara på börsen
Bengt Ågerup och andra branschkändisar delade med sig av sina erfarenheter under Biotech Swedens frukostseminarium om börsintroduktion.
— Om vi hade vetat att vi skulle få det kassaflöde vi fick hade vi kunnat köpa ut de delägare som ville göra exit utan att gå på börsen. Men att börsnotera bolaget innebar också en frihet för mig som huvudägare och det var ett sätt att sätta ett värde på bolaget, sa Bengt Ågerup.
Men även om det finns fördelar med att börsintroduceras gäller det att tänka efter innan man gör slag i saken. Till exempel måste bolaget vara berett att rapportera kvartalsvis och bedömas därefter. Bengt Ågerup förlorade själv flera miljarder kronor på ett par sekunder när Q-meds delårsrapport presenterades i februari 2008. Att befinna sig på börsen innebär också att ständigt vara utsatt för konjunktursvängningar.
— Då gäller det att hålla i hatten och vänta ut börsen och inse att det är en överdriven reaktion från småspararna. Men det finns även ett värde i att aktien går upp och ner. Bankerna brukar bli glada av många transaktioner och efter en nedgång börjar det ofta spekuleras i om aktien är undervärderad, vilket kan leda till nytt intresse och ökat värde.
Men Bengt Ågerup tycker inte att börsen är ett alterntiv för alla bolag. Faktum är att han anser att de flesta borde avvakta med en introduktion och se till att tjäna pengar på egen hand innan man förlitar sig på intäkter från aktiekapital.
— Om bolaget fortfarande befinner sig i ett tidigt utvecklingsskede och har väsentliga affärsrisker tycker jag att man ska vänta med att noteras. Som börsnoterat bolag har du en skyldighet att informera aktieägarna om verksamheten och då blir ditt prospekt styrande. Men som mindre bolag vill du ha möjligheten att kunna välja och satsa på nya projekt om andra inte fungerar och inte låsa fast dig vid informationen du har gett till aktieägarna.
Under seminariet berättade även advokatfirman Lindahl och konsultfirman Pwc om de legala och praktiska kraven vid en börsintroduktion. Det gemensamma budskapet var att det tar tid att förbereda sig för en introduktion och det finns mycket att tjäna på att inte göra allt i sista minuten. Bland annat belyste Lindahl vikten av att förbereda sig för en due diligence och att företagen har ett bra system för dokumentation av bland annat avtal. Pwc å andra sidan riktade uppmärksamheten mot att företaget måste ställa sig ett antal frågor innan en börsintroduktion, till exempel om idén, produkten eller tjänsten är redo för en exit och om tajmingen är rätt. Även frågan om att byta redovisningssystem till det internationella systemet IFRS togs upp. Enligt Pwc finns många fördelar med att byta, men det innebär en stor förändring och som bolag måste man vara noga med att försäkra sig om att man förstår systemet eftersom de redovisade siffrorna ska kommuniceras vid varje kvartal i samband med kvartalsrapporter.
Börseminariet avslutades med paneldiskussion och frågor från åhörarna.