23948sdkhjf

EU-domstolen säger nej till patent på stamceller

Europas högsta domstol har nu avgjort ett flera år gammalt mål om patent på stamceller. Beslutet blev att det inte går att ta patent på processer som utgår från embryonala stamceller.
Reaktionerna från forskare runt om i världen är starka på beslutet från EU-domstolen.

– Det här beslutet försätter oss forskare i en idiotisk situation. Vi får anslag för att forska för allmänhetens bästa, men blir förhindrade att ta våra upptäckter till marknaden där de kan utvecklas till nya mediciner, säger till exempel Austin Smith, stamcellsforskare på universitet i Cambridge till BBC.

Målet som EU-domstolen nu tagit beslut i kommer ursprungligen från Tyskland. Professorn Oliver Bruestle tog där 1997 patent för en teknik där han isolerar fram neurala prekursorceller från mänskliga embryonala stamceller som sedan används för behandling av nervsjukdomar. Patentet överklagades av Greenpeace som ansåg att det stred mot direktivet som säger att mänskliga embryon inte får exploateras. Målet har sedan dess vandrat genom hela rättssystemet eftersom det varit svårt att avgöra vad som är ett mänskligt embryo och om celler som renas fram från mänskliga embryon omfattas av regelverket. Europadomstolens besked i tisdags innebär att det inte går att ta patent på någon process eller uppfinning som förutsätter att mänskliga embryon förstörs inom EU.

Vilken påverkan det här kommer få på utvecklingen av nya stamcellsterapier är svårbedömt. De som är mest kritiska anser att utvecklingen kommer att bromsas helt. Andra varnar för att beslutet kommer leda till att forskning som görs i Europa kommer att kommersialiseras i USA och andra delar av världen och att Europa därmed går miste om bra affärer. Men inget av det här oroar Johan Hyllner, vd på det Göteborgsbaserade stamcellsföretaget Cellartis.

– Det här beslutet var väntat och vi har redan tvingats förhålla oss till detta i flera år. Det är klart att det påverkar oss, men inte så drastiskt som många andra säger. I praktiken innebär det att vi istället för att ta patent kommer att behöva behandla våra upptäckter som affärshemligheter. Precis som Coca-Cola inte har något patent utan håller sitt recept hemligt får vi hålla våra processer mer hemliga.

– Samtidigt kommer vi fortfarande behöva ha en patentstrategi i resten av världen. Med rätt strategi kommer vi fortfarande att kunna verka på alla marknader.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078