23948sdkhjf

Innovationsupphandlingar ska få fart på landstingen

Så här ska regeringens 24 miljonersatsning på innovationsupphandlingar användas.
Satsningen är ett resultat av Innovationsupphandlingsutredningen som lämnades över till regeringen förra sommaren. Utredningen kom fram till att innovationsupphandlingar är ett sätt att främja innovationer som på sikt kommer att leda till besparingar för samhället.

Det blir Vinnova som kommer att sköta satsningen. De 24 miljonerna ska användas för att minska hindren för landstingen att genomföra innovationsupphandlingar.

– Vi kommer att bygga upp en stödfunktion som landstingen och även företagen ska kunna använda sig av för att komma igång med innovationsupphandlingar, säger Ann-Mari Fineman, ansvarig för innovationsupphandlingar på Vinnova.

I ett första skede är det framför-allt det som också kallas för förkommersiell upphandling som blir Vinnovas fokus. Med det menas att till exempel ett landsting kan definiera ett problem som de vill ha en lösning på. Företag som tror sig kunna ta fram en lösning på problemet går sedan in i upphandlingen. Om ett eller flera företag sedan lyckas lösa problemet blir det en formell upphandling av den nya produkten eller tjänsten.

– Tanken är att det här ska skapa en efterfrågan på innovationer. Vi hjälper gärna landstingen att hitta problem som kanske skulle kunna lösas med en innovationsupphandling, säger Ann-Mari Fineman.

I utredningen från förra året var hälso- och sjukvården ett av de områden som lyftes fram som särskilt lämpliga för innovationsupphandlingar. Till exempel kan de användas för att få fram ny medicinsk utrustning, system för hälsoundersökningar eller bättre diagnostiska prov.

Det finns ingenting som hindrar att landstingen gör innovationsupphandlingar idag, men intresset är svagt. Redan i år finns det en pott på tio miljoner kronor hos Vinnova som landstingen kan söka anslag ur för arbete med innovationsupphandlingar. Anslagen kan användas till att anställa en projektledare och täcka andra kostnader som kommer till vid en innovationsupphandling. Prognosen är att ungefär hälften av årets anslag kommer att användas.

– Vi hade gärna sett fler ansökningar. Men landstingen är upptagna med de vanliga upphandlingarna så de drar sig lite för att testa det som är nytt och lite svårt att överblicka. Vi kommer att göra en del marknadsföringsinsatser för att öka kunskapen om det här. Vår vision är att innovationstänkandet på sikt ska vara en naturlig del av upphandlingsförfarandet.

I utredningen från förra året föreslogs också att ett nytt regelverk för prekommersiella upphandlingar skulle utarbetas.

– Även om det inte är något som hindrar en innovationsupphandling i dagens regelverk så föreslog vi en ny lag för tydlighetens skull. Idag är det osäkert vad som händer om ett företag är missnöjt med en innovationsupphandling. De kan inte överklaga beslutet eftersom det inte finns några regler att överklaga. Men det är möjligt att rege ringen väljer att vänta med den frågan tills de verkligen ser om det behövs ett särskilt regelverk, säger Hans Jeppson som ledde Innovationsupphandlingsutredningen.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.069