23948sdkhjf

App hittar ojämn hjärtrytm

Det dyker upp allt fler mobilappar med medicinsk koppling. En är Instant heart rate som gör det enkelt att upptäcka hjärtrytmstörningar.
Hjärtrytmrubbningar, så kallade arytmier, kan antingen vara helt ofarliga eller symptom på en allvarlig hjärtsjukdom, enligt Thomas Fåhraeus, överläkare i kardiologi vid Skånes universitetssjukhus och specialist på arytmier.

– Arytmier är relativt vanliga. Genom att lära sig att kolla sin egen och familjens puls kan man ibland upptäcka en onormal puls om någon mår dåligt, säger han.



Pulsen kan mätas
genom att helt enkelt lägga fingrarna mot handleden, men många tycker att det är svårt. Thomas Fåhraeus har därför undersökt olika hjälpmedel för att upptäcka arytmier, bland annat så kallade pulsklockor som tar pulsen med hjälp av ett band över bröstet.

– Men de är ganska obekväma – många tycker att bandet trycker och vill inte använda dem.

Gammal teknik

Det enklaste och smidigaste hjälpmedlet Thomas Fåhraeus har hittat är mobilappen Instant heart rate, som tar pulsen genom att fingret placeras på mobilens kamera.

– Jag har testat den på sjukhuset på patienter som har legat i sängen uppkopplade med sladdar på bröstet till en EKG-monitor.

Appen lagrar mätvärdena och kan presentera resultaten i form av en kurva som visar om pulsen är för hög eller för låg. Själva pulsmätningen sker genom att mäta syrgashalten i blodet. När blodflödet, och därmed pulsen i fingret ändras, förändras också ljuset som reflekteras från fingret.

– Det är en teknik att mäta puls som har använts i runt 30 år, men vi var nog först med att använda den i en mobiltelefon, säger Peter Kuhar, teknikchef på Azumio, som ligger bakom Instant heart rate.

Trots den goda medicinska tillförlitligheten hos appen klassas den som en fitnessapp. För att kunna användas för medicinskt bruk måste ordentliga studier för ändamålet göras först. Men Thomas Fåhraeus ser ingen risk att Instant heart rate ger felaktig information och på så sätt riskerar patientens säkerhet.

– Om patienten använder appen rätt så blir siffrorna korrekta, och om patienten gör något fel varnar appen.

Men det är långt ifrån alla appar man kan lita på.

– Det finns de som lurar patienterna, exempelvis finns det en app där du ska trycka på en röd knapp varje gång hjärtat slår, och då kan du ju lika gärna räkna pulsen själv. Det finns även appar som visar en EKG-kurva mest på skoj, men det är lätt att tro att det är ens eget EKG fastän det inte är det, säger Thomas Fåhraeus.

Instant heart rate finns både i en betalversion och i en gratisversion för Androidtelefoner och Iphone. Peter Kuhar har själv skrivit det mesta av koden till appen.

– Det tog några månader. Det som tar tid är att få den att funka på olika typer av telefoner och att utforma en app som folk vill använda, säger han.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078