23948sdkhjf

Så funkar paracetamol

Den smärtstillande substansen har använts sedan sent 1800-tal, men först nu vet forskarna hur den fungerar.

Trots att paracetamol använts som smärtstillare i omkring hundra år har forskarna inte vetat hur mekanismerna bakom substansen fungerat. I och med att substansen medför risk för en del biverkningar, som leverskador, har forskarna försökt att ta reda på vad som händer i kroppen vid paracetamolbehandlingar för att försöka justera verkningsmekanismen. Nu presenterar forskare vid Kings college i London, England i samarbete med forskare från Lunds universitet nya forskningsrön som förklarar hur substansen fungerar.

Forskarna fann att

det inte är själva molekylen paracetamol som har smärtstillande effekt utan att det är NAPQI, en toxisk biprodukt som bildas i kroppen då paracetamol bryts ned, som tar bort smärtan. Biprodukten har tidigare pekats ut som det ämne som orsakar leverskadorna och i den nya studien visar forskarna att NAPQI också aktiverar TRPA1-protein som i sin tur hejdar signalerna i smärtnerverna.

– Det är alltså precis samma ämne som står för både leverskadorna och smärtstillningen. Det är förklaringen till att man inte kunnat separera dessa två effekter, säger Edward Högestätt, en av Lundaforskarna bakom studien, i ett pressmeddelande.

Han fortsätter:

– När man förändrat molekylen för att bli av med dess leverskadande effekt, så har också den smärtstillande effekten försvunnit, konstaterar professor Edward Högestätt.

Genom forskningsfyndet har forskarna lyckats skräddarsy en ofarlig molekyl som verkar på samma receptor som paracetamolets nedbrytningsprodukt. Denna molekyl är en cannabinoid, ett ämne från cannabisplantan.

– Men det här ämnet har inga som helst narkotiska egenskaper. Jag hoppas därför att denna substans, eller något annat ogiftigt ämne som påverkar receptorn, ska kunna utvecklas till ett ofarligt men ändå effektivt smärtstillande medel, understryker Peter Zygmunt, den andra forskaren bakom studien.

Studien publicerades i den vetenskapliga tidskriften Nature communications.

Titel: "TRPA1 mediates spinal antinociception induced by acetaminophen and the cannabinoid Δ9-tetrahydrocannabiorcol"

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078