23948sdkhjf

Inbyggd teknik spårar läkemedel

Med hjälp av chips i läkemedel är det både möjligt att studera patienternas följsamhet, men också se hur de reagerar på behandlingen.
Chipset det handlar om ligger i en tablett och aktiveras när det sväljs ner och kommer i kontakt med vätskan i mag- och tarmkanalen.

Ett plåster på patientens mage registrerar signalerna från chipset. Utöver information om att patienten faktiskt har svalt läkemedlet, och vilken tid han eller hon gjorde det, samlar plåstret även in information om patientens kroppstemperatur, hjärtfrekvens, aktivitet, sömn och kroppsläge.



Informationen skickas
sedan från plåstret till en mobiltelefon som i sin tur skickar den vidare till en databas hos vårdgivaren där informationen lagras och analyseras.

Nyligen tecknade den brittiska apotekskedjan Lloydspharmacy ett avtal med företaget bakom tekniken, Proteus Biomedical, som säljer tabletter med mikrochips i ett system som heter Helius.

I detta fall är tanken att patienterna ska ta en tablett med ett chips tillsammans med sina övriga mediciner för att man därmed ska kunna följa deras följsamhet till behandlingen och även medicinens effekter.

Det schweiziska läkemedelsföretaget Novartis har tagit tekniken ett steg längre.

I stället för att ge patienterna ett sockerpiller med ett chips tillsammans med sina läkemedel har Novartis valt att placera chipset direkt i sina etablerade läkemedel.

De har bland annat testat att använda chips i blodtrycksläkemedlet Diovan, men framför allt i Myfortic, som används för att dämpa immunförsvaret vid transplantationer.

– Det här är en revolutionerande teknik som ger möjlighet att kontrollera att patienten får rätt läkemedel vid rätt tillfälle. Den ger oss ökade kunskaper om patienternas beteenden vid läkemedelsbehandling och när läkaren kan följa behandlingen blir också kvaliteten på samtalen med patienten bättre, vilket bidrar till en ökad följsamhet och därmed också bättre behandlingsresultat, säger Nicklas Rosendal, informationschef på Novartis i Sverige.

Sedan 2008 har Proteus Biomedical genomfört 15 mindre studier för att testa chipstekniken hos friska personer, men också vid behandling av patienter med TBC, högt blodtryck och hjärtsvikt.

I dessa studier har man haft goda tekniska resultat vad gäller informationsinsamlingen oavsett vilket kroppsmasseindex, BMI, deras patienter har eller deras kostintag.

Nu har Novartis precis avslutat en fas II-studie för att bedöma säkerheten i systemet när man använde chips i läkemedlet Myfortic. Studien genomfördes i Schweiz med 20 njurtransplanterade patienter och pågick under sex månader.

Nicklas Rosendal kan inte kommentera resultaten eftersom analysen av dem fortfarande pågår, men han konstaterar att det förutom framgångar också har varit vissa problem.

Det handlar bland annat om att överföringen av signaler mellan chips och plåster och vidare till mobiltelefonerna inte alltid har fungerat. Dessutom har man sett att patienterna, som i nuläget måste bära mobiltelefonen på sig hela tiden, inte alltid gör det.

I framtiden ser Nicklas Rosendal också ett potentiellt problem när det gäller patienter som behandlas med flera olika läkemedel där man vill följa effekten på detta sätt.

– Om tekniken får genomslag behöver vi sannolikt en gemensam plattform som kan användas av olika läkemedelstillverkare. Annars får vi en situation med flera olika system, vilket blir till nackdel både för läkare och patienter.

För närvarande är tekniken godkänd med CE-märkning i EU och delar av den är även godkänd i USA.

När kan man förvänta sig att vi får se tekniken i bolagets läkemedel i Sverige?

– I dag har vi inga uppgifter om det, men det är klart att det finns ett stort intresse. För Novartis del är det fortfarande en produkt under utveckling och det återstår att visa vilka konkreta vinster den kan ge, säger Nicklas Rosendal.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.089