23948sdkhjf

Därför måste vi fortsätta borsta tänderna

I Biotech Sweden för tio år sedan spåddes att tandtrollen skulle kunna vaccineras bort och tandborsten läggas på hyllan. Thomas Lehner, som tog fram kariesvaccinet, berättar hur det gick.
I början av 2000-talet utvecklade professor Thomas Lehner vid Kings College på Guy’s Hospital i London ett vaccin mot kariesbakterien Streptococcus mutans. Vaccinet skulle sprayas eller penslas direkt på tänderna och tandborsten bli ett minne blott. I dag vet vi att så inte blev fallet.

Varför har vi inget kariesvaccin i dag?

– Att göra en dubbelblind effektstudie av vaccinet skulle kosta över en miljon dollar och det finns inga bolag som vill investera de pengarna i projektet, säger Thomas Lehner.

Vad har hänt med vaccinet?

– Vi har utvecklat både monoklonala antikroppar och peptider som är specifika för Streptococcus mutans och som visat sig vara effektiva mot bakterien. Det har också bildats ett antal bolag ur detta, men inget av dem har kommit vidare till kliniska prövningar.

Hur bra är vaccinet?

– Det streptokockantigen-vaccin som vi har identifierat är extremt väldefinierat ner på molekylstruktur, men vi söker fortfarande efter företag som vill fortsätta att utveckla det.

Vad är det viktigaste inom odontologisk forskning i dag?

– Det måste vara att förebygga karies i tandlossning eftersom det är själva grundstommen i all tandvård.



Vad forskar du själv om nu för tiden?



– Jag har arbetat i ett forskningsprojekt för att ta fram ett hiv-vaccin. Det är ett helt fristående projekt från kariesvaccinet.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078