Nytt samarbete ska ge bättre vård
KI och SLL vill förbättra den kliniska forskningen.
I ett gemensamt projekt ska universitetet och landstinget utarbeta nya sätt för provtagning, diagnos, behandling och uppföljning av patienter. I första hand riktar man in sig de stora folksjukdomarna bröstcancer, typ 2-diabetes, reumatologi och kardiovaskulära sjukdomar, men tanken är att dessa på sikt ska utökas med fler sjukdomsgrupper.
— I dag utnyttjar vi inte våra kvalitetsregister och biobanker full ut, sade Torbjörn Rosdal, finanslandstingsråd och landstingsstyrelsens ordförande i Stockholms läns landsting vid en presskonferens i samband med att projektet presenterades.
Till skillnad från i dag man enligt den nya strategin följa patienterna under hela livet och erbjuda dem att delta i kliniska studier. Prover från patienterna ska, efter deras medgivande, också samlas i biobanker för att sedan kunna analyseras av forskare. På så sätt hoppas KI och SLL få ny kunskap som i förlängningen ska leda till bättre behandlingsformer och att patienterna får tillgång till nya läkemedel och behandlingsformer snabbare.
— De gamla strukturerna fungerar inte. Det har skett stora förändringar inom hälso- och sjukvården med många olika aktörer och många val för patienterna. Även inom forskningen har utvecklingen gått snabbt med nya metoder för insamling och att processa information, sade KI:s rektor Harriet Wallberg-Henriksson vid presskonferensen.
Att denna strategi inte används redan i dag förklarade finanslandstingsrådet med att det hittills har lagts ett för stort ansvar på läkemedelsföretagen.
— Med det nya arbetessättet kommer många fler personer att kunna delta i kliniska prövningar och vi får bättre material för framtida studier, sade Torbjörn Rosdal.
Exakt hur det hela ska gå till är inte klart i dagsläget. En styrgrupp ska tillsättas för att arbeta ut de konkreta planerna och målet är att projektet ska vara i rullning inom ett halvår. Projektet ska heller inte kosta några pengar, enligt Torbjörn Rosdal, utan sker inom ramen för den nuvarande budgeten. Han lämnar dock en öppning för tillskott om behovet skulle uppstå.
— Om det visar sig att det skulle behövas får vi skjuta till mer pengar, sade han.
Totalt satsar i dagsläget stat, landsting och akademin fyra miljarder kronor per år på forskning i Stockholms läns landsting.